”Bostäder som säljs efter cirka 10–12 dagar går procentuellt upp mest i pris”

Bostadsmarknaden i Stockholm är het, vilket inte minst märks när det kommer till budgivningar. I snitt ökar nu priserna på lägenheter i Stockholm med 13 procent från utgångspriset.

Gör som 100 000 andra redan gjort – registrera dig för Hemnets nyhetsbrev.

En het bostadsmarknad innebär att fler lägenheter i Stockholm säljs innan visning då trycket från köpare är högt. Men som säljare kan det vara en bra idé att ha is i magen.

– På en uppåtgående marknad tjänar säljare på att vänta in en budgivning. Bostäder som säljs efter cirka 10–12 dagar går procentuellt upp mest i pris, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg i en intervju med DI.se.

Många säljare tittar på tidigare försäljningar i området och bildar sig en uppfattning av bostaden värde. Men när priserna tickar upp en procent i månaden blir statistiken snabbt inaktuell, menar Erik Holmberg.

– Under pandemin har efterfrågan på boyta ökat. Med det sagt är det fortfarande mindre lägenheter, och lägenheter i de lägre prisklasserna, som tenderar att budas upp mest, säger han.

Snittökningen, från utgångspris till slutpris, i Stockholms län landade i augusti månad på plus 10,8 procent och för riket plus 7,6 procent.