Fortsatt het marknad – nytt prisrekord i Stockholm

Bostadsmarknaden i Stockholms innerstad sätter nytt prisrekord. I snitt kostar nu en bostadsrätt 109 000 per kvadratmeter, men utanför regionen är utvecklingen annorlunda. 

Priserna på villor och bostadsrätter i Stockholms län och i de centrala delarna ökade med 1 procent under november. Snittpriser inom tullarna är numera drygt 109 000 kronor per kvadratmeter, redovisar Svensk Mäklarstatistik.Det tidigare rekordet på 107 000 kronor i oktober har därmed passerats. 

Marknaden har inte varit lika het som den är nu på nästan fem år. Budgivningen på bostadsrätter i Stockholms innerstad ligger på mycket höga nivåer, kommenterar Hemnets analytiker, Erik Holmberg, till Svenska Dagbladet.

– Vid försäljningar stiger priset med i snitt nästan 15 procent innanför tullarna. Vi har sett hur detta har ökat månad för månad under hösten och skillnaden mellan annonspris och slutpris är nu den högsta sedan april 2017, säger han. 

I november är läget liknande som det var före pandemin, menar Holmberg. Hemnets rikssiffror över budgivningar visar att bostadsrätter, för första gången under pandemin, budas upp mer än villor. Villor går fortfarande bra, men villamarknaden är inte lika extrem som våren 2021. Något som både beror på att amorteringskravet återinfördes i september, och att den tidigare pandemieffekten minskat. 

Utanför Stockholm var prisutvecklingen ojämn under november. I Storgöteborg backade bostadsrättspriserna med 1 procent, samtidigt som villapriserna låg stilla. I Stormalmö backade både bostadsrätt- och villapriserna med 1 procent. I landet som helhet var dock både bostadsrättspriser och villapriser oförändrade, jämfört med oktober, enligt Svensk Mäklarstatistik.