Budgivningarna på bostäder slog rekord 2021

Budgivningarna på bostäder 2021 slog rekord Bostadsmarknaden 2021 präglades av en stark efterfrågan och ett högt tryck – något som ledde till rekordheta budgivningar för villor och lägenheter. 

Under 2021 ökade den genomsnittliga villan med 8,9 procent från utgångspris till slutpris. Motsvarande siffra 2020 var 4,6 procent. Det är den största ökningen för ett enskilt år som uppmätts sedan 2013, enligt nya siffror från Hemnet. 

– Vi har haft en ovanligt het marknad under 2021 till följd av en hög efterfrågan på bostäder generellt. Det brukar medföra att när efterfrågan är hög i förhållande till utbudet så blir det fler spekulanter per bostad till salu. Då brukar budgivningarna trissas upp, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, till TT. 

För lägenheter var ökningen 7,3 procent, en uppgång med 2,6 procentenheter jämfört med 2020. För första gången ökade priset på villor mer, från utgångspris till slutpris, än vad lägenheter gjorde.

Kiruna i topp

Prisökningarna under budgivningarna var som störst i kommuner uppåt i landet – med Kiruna i topp. För villor var skillnaden 20 procent till utgångspris och för lägenheter var prisskillnaden en ökning med 29 procent i kommunen. 

– Kiruna är en speciell stad där man flyttar till ett samhälle från en plats till en annan. Som jag har förstått det så har byggtakten inte hängt med i den utsträckning som hade behövts, säger Holmberg. 

När det kommer till lägenheter landar Skellefteå på andra plats med en prisskillnad på 17 procent från utgångspris till slutpris. 

– I Skellefteå har trycket på marknaden varit högt under några år tillbaka, sannolikt på grund av uppstarten av batterifabriken Northvolt som har genererat många nya arbetstillfällen och fler som flyttar till staden, säger Holmberg. 

FAKTA: Kommuner med störst ökning mellan utgångspris och slutpris 2021

Lägenheter:

1. Kiruna, +29 procent

2. Skellefteå, +17 procent

3. Sjöbo, +17 procent

Riket +7 procent

Villor:

1. Kiruna, +28 procent

2. Karlsborg, +22 procent

3. Hörby, +21 procent

Riket +9 procent

Kommuner med mindre än 50 försäljningar under året har exkluderats ur urvalet.

Källa: Hemnet