Priser och budgivningar på rekordnivåer

Bostadsrätter i Stockholm och Göteborg har ökat till nya rekordnivåer. I Stockholms innerstad var snittpriset i januari 114 000 kronor per kvadratmeter, motsvarade siffra i centrala Göteborg var 70 000 kronor per kvadratmeter. Det var en uppgång med 2 procent respektive 1 procent.

Gör som 115 000 andra redan gjort – registrera dig för Hemnets nyhetsbrev.

Prisökningen går i linje med allt intensivare budgivningar, menar Erik Holmberg, analytiker på Hemnet. Han pekar på att skillnaden mellan annonserat pris och slutpris den största på fem år.

– I Stockholms innerstad budas priserna upp med nästan 17 procent nu i början av 2022. Det är ett medianvärde som vi inte har sett sedan januari 2017, säger Erik.

Det är inte bara i Stockholm budgivningar varit intensiva. I riket är det i snitt 8 procent högre slutpris än utgångspris enligt data från Hemnet.

– Den största efterfrågan är tillbaka till centrala lägen med bostadsrätter så som var normalt före pandemin, säger Erik Holmberg.

Enligt Svensk Mäklarstatistik har villapriserna ökat i januari 20221 med i snitt 1 procent. I årstakt har storstädernas villapriser stigit med 12 procent. De lyfter framförallt stora prisökningar på fritidshus. I riket har priserna på fritidshus ökat med 20 procent den senaste tolvmånadersperioden.