Bostadspriserna på ny rekordnivå

Trots oroligheterna i världen går den svenska bostadsmarknaden starkt. Prisuppgången på bostäder i landet fortsatte även i februari, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.Hittills påverkar inte kriget i Ukraina alls så kraftigt som när pandemin bröt ut för två år sedan, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet. 

Bostadsrättspriserna ökade med 2 procent och villorna med 1 procent i februari. Sammantaget såldes ungefär lika många bostäder denna period som i februari 2021. På årsbasis har priserna på bostadsrätter ökat med 7 procent, vilket kan jämföras med fjolårets ökning på 6 procent. Även villapriserna har fortsatt upp med en årstakt på 11 procent, vilket dock är aningen lägre än förra årets årstakt om 13 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. 

– Trots det allvarliga världsläget, negativ börsutveckling och ökad ränteoro går bostadsmarknaden mot strömmen. God arbetsmarknad, fortsatt låga räntor och ett stort underliggande flyttbehov bidrar till stabiliteten, kommenterar Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet. 

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet delar samma bild. I nuläget ser han inga tecken på att bostadsmarknaden påverkats negativt av eskaleringen av kriget i Ukraina. 

– Under de senaste tolv dagarna ligger antalet avslutade affärer på normal nivå och priskurvan är plan, säger han. 

Enligt Hemnets senaste enkät om prisförväntningar hos bostadsköpare (gjord 1-3 mars) ökade andelen som tror på lägre bostadspriser med bara 6 procentenheter, från 18 till 24 procent. 

– Hittills påverkar inte kriget i Ukraina alls så kraftigt som när pandemin bröt ut för två år sedan. Då fick andelen som trodde på fallande priset från 16 till 56 procent, säger Erik Holmberg.