Ökat intresse för färdigrenoverade bostäder

En ny undersökning visar att svenskarna är villiga att betala mer för praktiska lösningar när de söker ny bostad. Under visningar ställs allt fler frågor kring hur bostaden värms upp, upplever mäklare från Bjurfors.  

På uppdrag av mäklarfirman Bjurfors har Kantar Sifo undersökt vad svenskarna är beredda att betala extra för vid ett bostadsköp. Resultatet visar ett ökat intresse för färdigrenoverat, främst när det kommer till badrum och kök, men även tak och fasad bland villor. Vid villaköp finns även en hög efterfrågan för miljö-  och kostnadseffektiva uppvärmningslösningar – en naturlig utveckling med tanke på inflationen, menar Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Sverige. 

– Energibesparande åtgärder har seglat upp som den viktigaste faktorn när man ska investera, säger Fredrik Kullman. 

Under visningar har Bjurfors dessutom lagt märke till att spekulanter ställer allt fler frågor om hur bostaden värms upp. 

Praktiska lösningar

Tidigare har man sett ett större intresse för kosmetiska åtgärder, medan man nu ser en tydlig förflyttning till praktiska lösningar. Köparen är nu exempelvis villig att betala mer för en renoverad fasad, nya stammar för vatten och avlopp samt ny dränering.

– Det spelar ju ingen roll om källaren är nyrenoverad med ny pool, om man måste dränera och riva alltihop. Eller om det finns ett nyrenoverat badrum och du måste byta stammarna, säger Fredrik Kullman. 

En tydlig trend 

I takt med de stigande räntorna och prisökningen på byggmaterial har renoveringsviljan sjunkit betydligt – en trend som varit tydlig sedan det första och andra amorteringskravet kom, enligt Fredrik Kullman. 

– Tidigare kunde man låna 100 procent till sin bostad och en del av de pengarna kunde man renovera för. Men när amorteringskravet kom försvann den möjligheten för då blev man ofta tvungen att lägga in alla pengar man hade som kontantinsats och låna resten och då blev det inga pengar kvar till renovering.