Bostadspriserna sjunker i takt med rekordhögt utbud

Efter räntehöjningen från Riksbanken sjunker bostadspriserna. Samtidigt har utbudet av lägenheter på Hemnet ökat markant då säljarna snabbt vill få ut sina objekt.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Under de två första veckorna i maj sjönk Valueguards prisindex, som mäter den underliggande prisutvecklingen, med 1,7 procent i Stockholmsområdet. I Göteborg var prisnedgången 1,3 procent om man jämför med hela april, rapporterar nyhetsbyrån TT. 

Mätningen är den första avseende bostadspriser i maj efter att Riksbanken valde att höja styrräntan med 0,25 procentenheter, samtidigt som man höjde sin ränteprognos den 28 april. Man kan även se en nedgång under april månad – 0,5 procent för villapriserna och 0,3 procent för bostadsrätter.

Ökat utbud

Förra veckan noterades rekordhöga siffror gällande publicerade lägenheter på Hemnet.

– Sannolikt har det ett samband. Sådana här mönster brukar också bli tydliga vid händelser som påverkar bostadsmarknaden radikalt, säger Erik Holmberg, analytiker vid Hemnet.

Drygt 15 000 lägenheter fanns ute till försäljning på riksnivå – en siffra som var fyra procent högre än den tidigare rekordnoteringen strax innan amorteringskravet infördes maj 2016.

– Vi såg det efter att kriget i Ukraina påbörjades, likaså i början av pandemin. Sannolikt är det en effekt att när man inte vet vad som händer framöver och befarar att marknaden ska bli sämre ur ett säljarperspektiv så är det flera som kanske planerat sin försäljning och som nu skyndar på, säger Erik Holmberg.

Köparnas marknad

Många bolåneaktörer har under våren valt att höja räntorna, och statliga SSAB har i en ny prognos lyft att bolånetagare kan vänta sig normalräntor kring fyra procent när reporäntan väntas toppa på 2,0 procent i februari 2024. 

– Traditionellt sett är maj en intensiv månad på bostadsmarknaden innan semesterstiljten slår till. De nya förutsättningarna kan därför ändra spelplanen för marknadens aktörer, menar Erik Holmberg. 

Han fortsätter: 

– Med högt tillflöde och ökat utbud så får vi en viss förändring. Om det tidigare varit säljarnas marknad så kommer man nu att ha mer konkurrens och vi får mer av vad man ska säga är köparnas marknad. Då blir det viktigt för säljarna att ha realistiska förväntningar, då man i de flesta fall inte kan förvänta sig bud som ligger på de rekordnivåer vi såg tidigare i år.