Rekordnivåer på bostadsmarknaden under maj

Hög efterfrågan, korta försäljningstider och hög aktivitet i budgivningarna – så har bostadsmarknaden sett ut under de senaste två åren. När Riksbanken annonserade sin räntehöjning i april förändrades dock marknaden – i maj nådde siffran för antal lägenhetsannonser ny rekordnivå.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Under maj i år var utbudet av lägenheter på Hemnet 9 procent högre, jämfört med samma månad i fjol. Det fanns 24 417 lägenheter till försäljning under maj, vilket är det högsta noterade lägenhetsutbudet på successionsmarknaden för en enskild månad sedan 2013. 

Det höga utbudet har byggts upp av både ett ökat antal publicerade bostäder och att försäljningsvolymerna minskar, menar Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. 

– Många som gått i säljtankar har skyndat på processen samtidigt som köpsidan blivit lite mer försiktig generellt. Denna utveckling har varit tydlig sedan Riksbanken annonserade sin räntehöjning och förändrade räntebana, säger han. 

Det höga utbudet av lägenheter är genomgående för nästan alla län i Sverige. I åtta av länen, däribland Stockholm, Gävleborg och Västra Götaland, låg nivån i maj på den högsta som någonsin noterats på Hemnet. 

”Konkurrensen är högre för säljarna”

Marknaden har de senaste veckorna tydligt förändrats. Köparna är nu mer försiktiga och fler tror att bostadspriserna ska gå ner framöver, menar Erik Holmberg. 

– Konkurrensen är högre för säljarna och i ett sådant läge är det viktigt att man som säljare har realistiska prisförväntningar om man vill få sin bostad såld. I de flesta fall kan man inte förvänta sig bud på samma prisnivåer som för bara ett par månader sedan. 

Man kan se en ökning på utbudet även på villamarknaden. Siffran är den högsta sedan 2019, men jämfört med tidigare år är utbudet fortsatt lågt.