Boprisförväntningarna fortsätter sjunka i juni

Boprisförväntningarna bland Hemnets besökare fortsätter att sjunka även i juni, visar Hemnets Köpbarometer. Detta till följd av Riksbankens räntehöjning i slutet av april.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Bland Hemnets besökare som planerar att köpa en bostad räknar 20 procent med stigande priser de närmaste sex månaderna, jämfört med 36 procent under maj månad. Det visar Hemnets köpbarometer.

– Vi har en fortsatt tydlig nedgång i prisförväntningarna i juni och nu tror varannan bostadsköpare att bostadspriserna ska sjunka framöver. Det stärker bilden av att vi är inne i en köpares marknad, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande priser sjunker därmed till -31 procent i juni, jämfört med -10 procent i maj.

– Sannolikt minskar prisförväntningarna för att man nu börjar få svart på vitt att Riksbankens räntehöjning påverkar bostadsmarknaden. Det går trögare och priserna är på sina håll också något lägre än de absoluta toppnivåerna i våras. Dessutom talar nu många om en dubbelhöjning från Riksbanken nästa möte, vilket sannolikt stärker bilden av att vi är i början på en period av snabbt stigande räntor, säger Erik Holmberg.