Så hittar du rätt fritidshus trots lägre utbud

Medan utbudet av lägenheter och villor ökat har antalet fritidshus till salu minskat jämfört med förra året. Här tipsar Staffan Tell, Hemnets presstalesperson, om hur man ska gå tillväga om man vill köpa ett fritidshus i sommar.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet

Under 2022 har temperaturen på bostadsmarknaden svalnat av med växande oro för inflation och stigande räntor. Utbudet för lägenheter har ökat kraftigt och slagit nya rekord, men marknaden från fritidshus går delvis mot strömmen.

Kan vara en konsekvens av pandemin

Antalet fritidshus till salu var i maj nästan sju procent lägre jämfört med samma månad året innan. Det kan jämföras med utbudet för villor som var drygt 24 procent högre i maj.

– Det är intressant att utbudet för fritidshus skiljer sig så tydligt från utbudet av lägenheter och villor. En gissning är att många som ville köpa och sälja fritidshus gjorde det under pandemin. Om man äger ett fritidshus har man också ganska goda möjligheter att hyra ut och få in 50 000 kronor i skattefri intäkt. Det kan för många täcka både ränteutgifter och driftkostnader för ett fritidshus. Och det kanske bidrar till att fler behåller fritidshuset även i lite oroligare tider, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet.

Hur ska man tänka som köpare om man letar fritidshus i sommar?

– Ett generellt tips är att göra en lista kring vad som är viktigast. Är det yta, närhet till vatten eller att det finns lekkompisar till barnen? Det kommer påverka om det blir en stuga i skogen eller ett fritidshusområde, säger Staffan.

När utbudet nu har minskat kan det också vara bra att utöka sitt sökområde för att maximera sina chanser att hitta något, menar han.

– Att köpa fritidshus är lite speciellt eftersom man ofta har mycket större geografiska områden som man kan tänka sig jämfört med när man letar primärboende där man ofta söker i samma område som man bor. Då kan det vara bra att ta lite tid för att åka runt och faktiskt uppleva de platser som man är intresserad av oavsett om det är kust, skärgård eller inland som lockar, säger Staffan avslutningsvis.

Tips till fritidshusspekulanter:

  • Gör en lista på vad som är de viktigaste egenskaperna för fritidshuset
  • Ha ett stort sökområde
  • Besök de platser som kan vara intressanta
  • Räkna på hur utgift för lån och underhåll förhåller sig till möjlig intäkt från uthyrning