Var fjärde bostad säljs under utgångspris

Bostadsmarknaden fortsätter pressas av de höga boräntorna, inflationen och den stigande styrräntan. I dagsläget säljs över 25 procent av landets bostäder under utgångspris, rapporterar Svenska Dagbladet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

I mitten av juni skrev Hemnet om de ökade antalet bostäder som sålts under utgångspriset. Under de första två veckorna i juni såldes var femte bostad, 19,2 procent, under utgångspriset. En siffra som var i nivå med sommaren 2020 – då osäkerheterna kring corona-pandemin var som störst. 

När hela juni månad har summerats visar Hemnets siffror att andelen har ökat. I dagsläget säljs hela 25 procent, var fjärde bostad, under utgångspris. Av dessa är 22 procent lägenheter och 28 procent villor. Siffran kan jämföras med 10 respektive, 13 procent i juni förra året.

– De höga nivåerna är en effekt av en marknad som gått från att vara säljarens till köparens marknad, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.