”Rekordhöga utbudsnivåer som vi nu ser”

Juli är den månad då både utbud och aktivitet på bostadsmarknaden normalt är som lägst. I år har det tilltagande försiktigheten på marknaden dock dragit upp utbudet rejält de senaste månaderna. På lägenhetsmarknaden var utbudet på bostäder till salu under vecka 27 hela 44 procent högre än under motsvarande vecka i fjol. Motsvarande årliga ökning på villamarknaden var 46 procent.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Rekordhöga utbudsnivåer

Pandemiåren på bostadsmarknaden präglades av ett högt tryck med hög efterfrågan och korta försäljningstider. Detta har dock tydligt förändrats under våren. Framför allt syns en effekt sedan Riksbanken annonserade sin första räntehöjning i slutet av april. Sedan dess har antalet publicerade bostäder på marknaden ökat samtidigt som försäljningarna generellt tagit längre tid. Sammantaget har det medfört rekordhöga utbudsnivåer och nu under den normalt lugnare perioden ligger utbudet upp emot 50 procent högre än vid samma tid förra året.

– Kombinationen av ett högt publiceringstryck och en ökad försiktighet hos köparna har skapat det här rekordhöga utbudsnivåerna som vi nu ser. Ser vi tillbaka några månader så var det många köpare på framför allt villamarknaden som var stressade över att utbudet var för lågt. Nu är vi i ett helt annat läge även om det är uppenbart att det fortsatt är svårare för köparna och säljarna att komma överens prismässigt,  säger Hemnets marknadsanalytiker, Erik Holmberg.

Försäljningstiderna har ökat

Under årets första julivecka fanns det totalt 13 928 lägenheter och 9 322 villor till salu på Hemnet och den säsongsmässiga nedgången som sker i juli varje år har varit betydligt beskedligare i år. Samtidigt har försäljningstiderna ökat. I juni tog en lägenhetsförsäljning i genomsnitt 18 dagar i juni. Att jämföra med 14 dagar i juni i fjol. Motsvarande ökning av den genomsnittliga försäljningstiden på villamarknaden var från 17 dagar i juni 2021 till 20 dagar i juni i år. 

– För köparna är ett högt utbud och långsammare försäljningstider positivt. Generellt bör man oavsett marknad utgå ifrån de behov man har och inte försöka tajma marknaden. I denna typ av marknad kan det vara bra att som köpare utnyttja den långsammare marknaden till att lägga mer tid på se över och undersöka de bostäder man är intresserad. Det kan vara att mer noggrant sätta sig in i bostadsrättsföreningens ekonomi eller att räkna på villans eventuella renoveringskostnader, fortsätter Erik Holmberg.

Mönstret med ett ovanligt högt utbud de senaste månaderna är genomgående i riket. Av storstadslänen är det Västra Götaland som har haft den kraftigaste årsvisa utbudsökningen. Under vecka 27 fanns det där 2 122 lägenheter till salu, 63 procent fler än motsvarande vecka 2021.