Nytt rekordutbud i flera län

Just nu ser vi rekordnivåer för antal lägenheter till salu i landet. Detta är en följd av att många bostäder läggs ut till försäljning medan antalet sålda objekt minskar, rapporterar Privata Affärer. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker

– Det här hade vi också trott skulle ske nu när marknaden kommer igång igen efter sommaren och fler lägenheter läggs ut till försäljning, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Efter Riksbankens räntehöjning är det en ny bostadsmarknad, konstaterar Holmberg. Utbudet ökar och antalet sålda lägenheter minskar.

Utbudet kan stiga ett tag till

– Nu kommer det också tillbaka bostäder som inte såldes före sommaren. Därför kan nog utbudet fortsätta stiga ett tag till. Säsongsmässigt brukar det toppa snart, men fortsätter marknaden att vara lika trög kan utbudet mycket väl fortsätta att växa även längre in under hösten, säger han. 

Även utbudet av villor till salu har ökat, men siffran är inte lika hög som i våras. Nivåerna slår dock inga rekord och utbudet av villor är normalt sett som högst under våren. Även om de nu är de högsta för årstiden på ett antal år var utbudet högre i mitten av 2010-talet. 

I tio län var lägenhetsutbudet rekordhögt under vecka 32. De största rekordnoteringarna var i Halland, Östergötland och Västmanland – jämfört med ett år tidigare har utbudet ökat med 123, 46 respektive 44 procent.

Bild: Hemnet