Uppgång på bostadsrätter – trots fortsatt sjunkande priser

Under början av augusti ökade priserna på bostadsrätter i Stockholm. Medan spekulationer kring om marknaden håller på att vända ställer sig experter skeptiska till ökningen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Valueguards månadsstatistik visar att priset på bostäder fortsätter sjunka. Indexet för bostadsrätter sjönk med 3,3 procent mellan juni och juli, medan motsvarande siffra för villor var 2,7 procent. Störst var nedgången för bostadsrätter i Stockholm som sjönk med hela 3,5 procent. 

Jämför man siffrorna med juli i fjol är priserna på bostadsrätter 2,9 procent lägre i Stockholm, 4,6 procent lägre i Göteborg och 1,8 procent lägre i Malmö. För villor är motsvarande prisnedgång 2,9 procent i Stockholm, 2,6 procent i Göteborg och 5,0 procent i Malmö.

Vändning i Stockholm 

Dock kan man se en vändning under de första två veckorna i augusti i Stockholm. Priserna ökade med 1,4 procent om man jämför med hela juli.

Ökningen har lett till spekulationer kring om marknaden håller på att vända. Men Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tror att ökningen blir kortvarig. – Vi ska komma ihåg att detta är en mindre höjning från en lång tids nedåtgående trend. Jag ser inte detta som en början på en uppgång utan snarare en mindre korrektion, säger hon till Svenska Dagbladet.

Hon fortsätter: 

– De stigande räntorna och inflationen gör att många högt belånade hushåll kan få mindre marginalen i höst. Därför ser jag inte detta som en början på en större återhämtning.