Fortsatt stigande bopriser i Stockholm under augusti

Vecka 34 skrev Hemnet om hur priserna på bostäder i Stockholm ökat med 1,4 procent under de två första veckorna i augusti, jämfört med juli månad. När hela augusti summerats ser man att priserna fortsatte öka under hela månaden.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Danske Banks Boprisindikator visar att bostadspriserna i Stockholm steg med 3,2 procent under augusti månad. Ser man till de senaste sex månaderna, och säsongsrensat, har prisfallet i Stockholm nu begränsats till totalt 6,6 procent. 

Danske Banks chefsekonom, Michael Grahn, bedömer dock uppgången i augusti som temporär.

Uppgång på bostadsrätter – trots fortsatt sjunkande priser.

“Extremt snabba och kraftiga räntehöjningar från Riksbanken under hösten, vansinnigt höga elpriser och en kraftigt urholkad köpkraft för hushållen utgör en giftig cocktail av negativa faktorer för bostadspriserna som inte kan negligeras. Bara ett mirakel kan ändra på de utsikterna”, säger han i en kommentar.

“En aggressiv prognos” 

Han räknar att ett prisfall på 5-10 procent ligger framför oss, trots den temporära ökningen i Stockholm.

– Priserna blir nog som lägst när Riksbankens styrränta toppar. Vår bedömning är att man höjer två gånger i höst med 75 punkter per gång – en rätt aggressiv prognos som ger en styrränta på 2,25 procent vid novembermötet. Detta kommer successivt att äta sig in i rörliga boräntor med fullt genomslag i januari-februari 2023, säger han till Svenska Dagbladet.

Marknaden står inte stilla 

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker, ser bankernas prognoser om fortsatta prisfall som rimliga. 

– I så fall är vi halvvägs i prisfallet nu. Vanligtvis är prisfallet stort i början på en svacka, drivet av psykologi. Men blir det styrräntor på 2,25 procent vid årsskiftet är det inte sannolikt med de prisnedgångar som bankerna talar om. 

Han fortsätter: 

– Augustisiffrorna bekräftar att bostadsmarknaden absolut inte står stilla. Att priserna studsar uppåt får ses som ett styrketecken, även om det är en effekt av säsongen.