Så tror tre toppmäklare om bostadshösten 2022

Hur påverkar stigande räntor, inflationen och höga energipriser bostadsmarknaden i höst? Se vad tre toppmäklare har att säga i Hemnetsponsrade podden Sverige Bästa Mäklare, om prisförväntningar, förändrade arbetssätt och om när marknaden kommer att vända igen.  

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Mäklarna Selma Kahrimanovic, Richard Lagerling och Sanna Treijs medverkade i avsnitt 81 av Sveriges Bästa Mäklare.

Vill du få unika insikter om den svenska bostadsbranschen? Nyfiken på berättelser från fastighetsmäklarnas verklighet? Då är Hemnetsponsrade podden Sveriges Bästa Mäklare något för dig!

Podden, som “lyfter, hyllar, grillar och inspireras av några av Sveriges bästa mäklare”, leds av rutinerade Christina Henriksson, som har varit i mäklarbranschen i snart 20 år, och Fredrik Brunned, som är en ung driftig mäklare.

Bostadsmarknadens utveckling

I avsnitt #81 pratar programledarna med tre toppmäklare, som ger sin bild av hur de tror att den svenska bostadsmarknaden kommer att utvecklas framöver. Lyssna själv på avsnittet eller läs deras tankar här nedanför!

Missa heller inte det senaste avsnittet, där Hemnets PR-chef Staffan Tell och rutinerade fastighetsmäklaren Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån pratar nutid, framtid och historiska kriser.

Sanna Treijs, finalist i kategorin “Årets Mäklarpersonlighet” i Guldhemmet.

Sanna Treijs, franchisetagare och fastighetsmäklare på Notar Hornstull:

”Snart kan köpare och säljare mötas igen”

Vad blir viktigast för dig som mäklare i relationen med dina säljare under hösten?  

– Det som händer när marknaden bromsar in, som den gjort under sommaren, är att köpare och säljare kommer väldigt långt ifrån varandra. Säljaren har en bild av att “grannen sålde för sex miljoner, då vill jag ha lika mycket”. Därför blir kommunikation och diskussion med kunderna det absolut viktigaste för mig som mäklare i höst.     

Kommer den nuvarande lågtrycket på marknaden att hålla i sig? 

– Jag tror inte att det vi ser nu håller i sig länge. Snart har vi en situation där köpare och säljare kan mötas igen. Det kom ut väldigt många bostäder till salu under augusti och det fortsätter under september, men framåt senhösten tror jag vi kommer att få se en normalisering. Hösten 2017 dök ju priserna också 10-15%, men det gick över. 

Richard Lagerling, “Årets toppmäklare” 2019 och 2020 i Guldhemmet.

Richard Lagerling, fastighetsmäklare och ägare, Lagerlings: 

”Höga nivåer jämfört med några år sedan”

Vad tror du om bostadsmarknaden i höst? 

– Att priserna har gått ner är uppenbart. Jag skulle gissa att vi är ungefär halvvägs igenom priskorrigeringen, som blivit till följd av ökade räntor, högre energikostnader, högre matkostnader och annat. 

Hur mycket tror du att det kommer att gå ner? 

– När det här landar i september eller oktober tror jag vi kommer att se en total prisnedgång på cirka 20 procent. Viktigt att tänka på är att om priserna går ner 20 procent så är de fortfarande väldigt höga jämfört med hur det såg ut för några år sen. Marknaden kommer nog att vända igen i februari-mars nästa år. 

Han fortsätter:

– Nu vill man absolut sälja först innan man hittar något nytt. Den vändningen av beteendet brukar ofta leda till ett dubblat utbud av bostäder till salu och ett halverat antal affärer, och det tar tre till sex månader innan köpare och säljare hittar varandra igen. De säljare som inte är realister och som inte inser att priserna gått ner kommer nog tyvärr få det svårt att få sin bostad såld. 

Vad tänker du om att räntorna går upp? 

– Det har vi sett förut. Jag kommer ihåg när jag som ung bodde på Gärdet, band min boränta på 12% och tyckte det var jättebra, eftersom den rörliga räntan låg på 14%. Med det sagt tror jag inte vi kommer att få se en ränta på 1% igen inom överskådlig tid. De högre räntorna är det nya normala och 3-4% är fortfarande ganska låg ränta ur ett historiskt perspektiv. 

Selma Kahrimanovic, finalist i kategorin “Årets toppmäklare” 2021 i Guldhemmet.

Selma Kahrimanovic, ​​Fastighetsmäklare och delägare, Pontuz Löfgren:

”Fortfarande en bra marknad”

Vad blir viktigast för dig som mäklare i höst?  

– Det viktigaste för mig som mäklare är att vara medveten om vad som sägs i media och framförallt om vad som ligger bakom rubrikerna. Vi vet att både säljare och köpare är bra på att läsa rubrikerna men kanske inte alltid lika bra på att läsa innehållet. 

Hur är skillnaden mellan att jobba på en uppåtgående och en nedåtgående marknad?

– Återkoppling är väldigt viktigt. Är det något som jag gör i en tuffare marknad så är det att kommunicera mer med mina kunder. Det är inte lika roliga siffror idag, då måste man kunna förklara för säljaren varför det ser ut som det gör.

Hur tror du framtiden ser ut?

– Allt beror på hur länge marknaden fortsätter nedåt. Visst, det är mycket sämre nu än för ett år sedan, men rent siffermässigt är vi fortfarande på bra nivåer. Så rent krasst har vi fortfarande en bra marknad – men vi har haft en alldeles för bra marknad för länge och folk vänjer sig väldigt gärna vid toppar.