Bostadssäljare nöjda med sin fastighetsmäklare

Hela 86 procent av bostadssäljare är nöjda med sin fastighetsmäklare. Och 8 av 10 bostadssäljare anser att mäklarens tjänst är prisvärd, visar Hemnets nya undersökning.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Staffan Tell, talesperson på Hemnet. Foto: Hemnet.

Det är tydligt att bostadssäljare i Sverige är nöjda med sina fastighetsmäklare, kommenterar Staffan Tell, talesperson på Hemnet, undersökningen.

– Svenska fastighetsmäklare har en gedigen utbildning och hanterar i princip hela förmedlingen vid en bostadsförsäljning. Jag tycker att fastighetsmäklare ska känna sig stolta över den viktiga roll de spelar i vad som för många människor är deras livs största affär, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Vad kan vi förvänta oss av bostadsmarknaden i höst? Läs mer här.

Kunskap om lokala marknaden viktig

På frågan ”Hur nöjd var du med fastighetsmäklaren om förmedlade din bostad?” svarade 31,0 procent ”ganska nöjd” och 54,8 procent svarade “mycket nöjd”. Endast 5,9 procent svarade att man var ”mycket missnöjd”.

Så tror tre toppmäklare om bostadshösten 2022 – läs mer här.

52,2 procent av de deltagarna i undersökning svarade att de anser att fastighetsmäklarens tjänst var ganska prisvärd och 28,6 procent svarar mycket prisvärd.

Den egenskap eller förmåga hos fastighetsmäklaren som värdesätts högst av bostadssäljaren var ”engagemang” (63,6 procent) följt av ”kunskap om min lokala marknad” (46,1 procent). Även lyhördhet och tillgänglighet var aspekter som många säljare värdesatte.

– Det är intressant att just kunskap om den lokala marknaden är så pass viktig för bostadssäljare. Den kompetens som fastighetsmäklare med lång erfarenhet i ett område besitter är unik och skapar uppenbarligen ett stort värde i bostadsaffären, säger Staffan Tell vidare.

Undersökningen genomfördes på Hemnet mellan den 4 och 11 september 2022 och hade totalt 1059 respondenter.