Köparbarometern: Boprisförväntningarna på rekordlåg nivå

Rekordstor andel av Hemnets besökare tror på sjunkande bostadspriser i oktober. Trots den svaga uppgången i september faller nu boprisförväntningarna till en ny rekordlåg, visar Hemnets köparbarometer.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Riksbankens nya räntebesked har bidragit till de sjunkande boprisförväntningarna, det menar Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg som kommenterar de nya siffrorna.

– Vi har en tydlig nedgång efter en liten uppgång förra månaden. Vi ser det som en effekt av det senaste räntebeskedet från Riksbanken. Då man höjde räntan med en hel procentenhet och justerade upp räntebanan ytterligare, säger han.

Prisförväntningarna följer utvecklingen

Andelen av Hemnets besökare som tror på sjunkande bostadspriser ökar från 60 procent till 69 procent i oktober. Bland de som planerar att köpa en bostad räknar 13 procent med stigande priser de närmaste sex månaderna – vilket är samma andel som i september.

Aldrig förr har andelen som trott på sjunkande priser varit så mycket större än andelen som tror på stigande priser. Nettotalet, som beskriver detta, sjönk i oktober till -56 procent jämfört med -47 procent föregående månad.

– Prisförväntningarna följer den faktiska prisutvecklingen väl. I början av hösten hade vi ganska stillastående priser, men vi såg sedan ett rätt tydligt nedställ i priserna efter Riksbankens räntehöjning. Sannolikt är det också det som påverkat prisförväntningarna, säger Erik Holmberg avslutningsvis.