Så sorteras sökresultatet på Hemnet

Hur fungerar egentligen Hemnets sökfunktion? Vad är det som avgör vilka annonser som visas för mig? Här går vi igenom hur Hemnets bostadsannonser sorteras.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Bra att veta om sortering

  • Hemnets sökresultat visar alla bostadsannonser som matchar sökningen som gjorts. Sökningen kan förfinas genom att filter används, exempelvis antal rum eller maxpris. 
  • Sorteringen av sökningen påverkas främst av vilken sortering du väljer, till exempel “nyast först” eller “avstånd till vatten”. Under “sortera på” hittar du alla sorteringsalternativ du har att välja bland.
  • Sorteringen av bostadsannonser påverkas dels av vilket annonspaket som bostadsannonsen har, dels om det är en betald placering eller inte. Hemnets olika annonspaket är: Hemnet Bas, Plus och Premium. Hemnets betalda placeringar heter Mäklartipset och Raketen. Nedan förklarar vi mer i detalj hur dessa fungerar och hur de förhåller sig till varandra. 

Så fungerar förvalda sorteringen “nyast först”

Nyast först är den förvalda sorteringen av annonser på Hemnet. Här är det annonsens senaste publiceringsdatum, inte bostadens första publiceringsdatum, som avgör annonsens placering i sökresultatet. Om en annonsör exempelvis publicerar samma bostad igen (som vid “förnya annons”) kommer annonsens nya datum att avgöra dess placering, istället för när annonsen ursprungligen publicerades.

När bostadsannonserna sorteras efter “nyast först”, påverkar bostadsannonsens annonspaket och betalada placeringar sorteringen av annonsen på följande sätt: 

Första platsen i sökresultatet, betalad placering Mäklartipset:

Mäklare kan betala extra för att marknadsföra bostäder i det område som din sökning baseras på, i det fallet upptar Mäklartipset första platsen. För mer info – läs avsnittet om “Betalda placeringar” nedan.

Andra platsen i sökresultatet, betald placering Raketen: 

Annonsen matchar sökningen du gjort, men annonsen placeras högst upp, på andra plats efter Mäklartipset, oavsett när bostadsannonsen publicerades. För mer info – läs avsnittet “Betalda placeringar” nedan.

Resterande platser i sökresultatet:

Annonser som publicerats samma dag som du gör sökningen kommer att ordnas i en strikt kronologisk ordning efter publiceringstidpunkt, oavsett vilket annonspaket de har. Den annonsen som ligger högst upp, under Raketen-positionen, är alltid den nyaste bostadsannonsen som matchar din sökning.

Annonser som publicerats dagen innan eller tidigare från den tidpunkt du genomför en sökning kommer att grupperas efter publiceringsdag. Varje bostadsannons inom den gruppen kommer att sorteras beroende på sitt annonspaket efter följande logik:

  • Alla annonser som har Hemnet Premium hamnar över Hemnet Plus-annonser och alla Hemnet Plus-annonser hamnar över Hemnet Bas-annonser.
  • Om två annonser har samma paket sorteras den som köpte annonspaketet först högst upp.
  • En bostadsannons kan aldrig sorteras ovanför en annons som publicerats en senare dag, oavsett vilket annonspaket bostadsannonserna har.
  • Alla bostadsannonser som köpt Plus och Premium är tydligt uppmärkta i sökresultatet.

Övriga sorteringar i sökresultatet – ej ”nyast först”

Om du väljer en annan sortering än “nyast först” påverkar inte annonspaketen sorteringen. I de fall där två annonser har samma data på din sorteringsparameter, som exempelvis samma bostadsstorlek, sorteras annonserna efter datum från när de skapades.

Betalda placeringar

Hemnet erbjuder bostadsannonser möjlighet att annonsera på fasta positioner i sökresultatet som inte påverkas av sorteringen. Dessa fasta positioner är märkta med “betald placering”. Hemnet har två fasta positioner: Mäklartipset och Raketen.

Mäklartipset

Bostadsannonser som listas under Mäklartipset är bostadsannonser där fastighetsmäklaren köpt tillgång till området där din sökning görs. Mäklaren kan då välja att marknadsföra utvalda bostadsannonser mot detta område. Bostadsannonser som visas under Mäklartipset behöver alltså inte matcha din sökning.

Raketen

Bostadsannonser som visas på Raketenplaceringen matchar din sökning. Den enda skillnaden är att annonsen visas högst upp oavsett när den publicerades. Dessa bostadsannonser har köpt Hemnets produkt “Raketen”, som exponerar bostaden på Raketenplaceringen under en bestämd tid. När en bostadsannons köpt Raketen visas bostadsannonsen på placeringen för Raketen varje gång det görs en sökning som matchar bostaden under tiden som Raketen är aktiv. Om flera bostadsannonser som har köpt Raketen matchar din sökning kommer Hemnet att välja en av dessa bostadsannonser som ska visas. Alla bostadsannonser som köper Raketen har även kvar sin vanliga position i resultatlistan. Den som köper Raketen visas alltså upp på två ställen samtidigt i resultatlistan.

Bostadsannonser under fliken ”kommande”

Bostadsannonser som visas under fliken “kommande” sorteras automatiskt på nyast först. Sorteringen påverkas inte av vilket annonspaket du har.

Bostadsannonser för slutpriser:

Bostadsannonser som visas under fliken “slutpriser” sorteras automatiskt på senast datum då bostadsannonsen markerades som såld. Sorteringen påverkas inte av vilket annonspaket du har.

Du som användare kan även sortera på andra parametrar som till exempel störst prisökning (%). Om två bostadsannonser har samma parameter som du valt att sortera på kommer de annonserna bostadsannonsen sorteras slumpässigt mot varandra.