Boende i hyresrätter är mer villiga att byta bostad

Under det senaste halvåret har priserna på bostäder sjunkit och de fallande priserna påverkar människors inställning till att flytta. Till följd av prisnedgångarna är de som bor i hyresrätter mer motiverade till att flytta än de som bor i bostadsrätter, visar en ny undersökning från Hemnet. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Nästan varannan person som bor i hyresrätt är mer motiverad att flytta till följd av prisnedgångarna, visar en undersökning som gjordes bland Hemnets besökare i oktober. För bostadsrättsägare är motsvarande siffra 20 procent, och för villaägare 13 procent.

– Generellt sett förlorar de som äger sitt boende på fallande priser då deras tillgångar tappar i värde. Ofta blir det extra påtagligt för dem som nyligen köpt sin första bostad. Detta beror på att den gruppen ofta saknar annat sparande, eller pengar från tidigare bostadsförsäljningar, att falla tillbaka på. Detta gör det svårare att flytta vidare när bostadspriserna sjunker, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Gynnsamt för förstagångsköpare 

Samtidigt kan det, för vissa bostadsägare, göra det enklare att ta steget att flytta vidare när priserna går ner. Värdet minskar på den bostad man äger för tillfället, men priserna går sannolikt ner ungefär lika mycket på den bostad man tänkt köpa. Att i den situationen flytta till något i en högre prisklass kan därför kännas som ett rimligare alternativ än tidigare, eftersom prisnedgången blir större ju högre priset för bostaden är. 

– För den som bor i hyresrätt och vill köpa bostadsrätt är den senaste tidens prisnedgångar generellt sett gynnsam. Det blir nu lättare för dem att komma in på marknaden samtidigt som de inte har något tidigare boende som tappat i värde, säger Erik Holmberg. 

Bostadsägarna vill inte flytta

I en undersökning som gjordes på Hemnet under oktober svarade 45 procent av dem som bor i hyresrätt att de blivit mer motiverade att byta bostad till följd av de senaste prisnedgångarna. Samtidigt svarade 19 procent av samma grupp att de blivit mindre motiverade att flytta.  

För dem som bor i bostadsrätt är mönstret omvänt – här har man istället blivit mindre motiverad att byta bostad på grund av boprisutvecklingen. För småhusägare uppgav 13 procent att de blivit mer motiverade att flytta, medan 23 procent uppgav att de blivit mindre motiverade. 

Vid en motsvarande undersökning som gjordes under samma period 2021 var resultatet omvänt. Av alla tillfrågade som bodde i hyresrätt minskade motivationen till att byta bostad, medan den ökade för dem som ägde sin bostad. Då hade vi istället en period av stigande priser bakom oss. 

– Det är uppenbart att olika grupper påverkas på olika sätt av de prisnedgångar vi sett. I perioder av stigande priser ökar motivationen generellt för dem som äger sitt boende samtidigt som det blir tuffare för dem som står utanför den ägda bostadsmarknaden att ta sig in. Det vi nu ser på maknaden är snarare det motsatta, säger Erik Holmberg. 

Resultat undersökning oktober 2022

Undersökningen genomfördes i bostadssöket på Hemnet.se mellan 4 och 8 oktober 2022. Totalt svarade 2 180 respondenter på undersökningen. I undersökningen får respondenterna svara på om det senaste årets prisutveckling har påverkat deras vilja att byta bostad. Svarsalternativen är Nej, Blivit mycket mer motiverad, Blivit något mer motiverad, Blivit något mindre motiverad samt Blivit mycket mindre motiverad att byta bostad. Motsvarande undersökning 2021 utfördes mellan 27 och 30 september med 2 341 respondenter.