Hemnet prisas för mångfald – vinner Allbrightpriset

Tack vare sitt fokus på jämställdhet och mångfald tilldelas Hemnet priset för mest jämställda bolag: Allbrightpriset. – Hemnet agerar genomtänkt utifrån medarbetarnas bästa, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Cecilia Beck-Friis, Hemnets vd. Foto: Hemnet.

För åttonde gången delas Allbrightpriset ut till svenska bolag som arbetar med, och visar resultat för, ökad mångfald och inkludering. Vinnaren utses efter en ingående process med medarbetarenkäter och intervjuer med vd, som sedan analyseras av Allbrightprisets jury 2022. 

Stora framsteg på kort tid 

Hemnet uppmärksammas särskilt för att ha gjort stora framsteg på kort tid. På bara fyra år har Hemnet gått från att rekrytera lokalt till att rekrytera internationellt. I sin motivering nämner juryn bland annat Hemnets arbete med internationell rekrytering med engelska som koncernspråk. Men även att bolaget fokuserat på att rekrytera kvinnor till roller inom produkt och utveckling, samt att ledare utbildats i frågor om omedvetna fördomar. 

– Hemnet agerar genomtänkt utifrån medarbetarnas bästa. De diskuterar och arbetar öppet mot diskriminering och trakasserier. De ser det som en förutsättning för att attrahera och behålla medarbetare. Något som borde intressera alla bolag som söker de skarpaste hjärnorna, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright. 

Stark företagskultur

Hemnet har en uttalad ambition att bli en av Sveriges bästa arbetsplatser, och att tilldelas Allbrightpriset är ett bevis på att företaget är på god väg, berättar Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet. 

– Vi vill ha en arbetsmiljö präglad av människor med olika bakgrunder och perspektiv. Det vet vi skapar en stark företagskultur, men också den innovationskraft som är en förutsättning för en framgångsrik affär, säger Cecilia. 

Upp till varje ägare och vd

I ett första steg nominerades samtliga börsbolag med en jämn könsfördelning i ledningsgruppen. Enligt juryn var årets finalister så pass jämna i sitt mångfaldsarbete att man valt att utse två vinnare: Hemnet och Axfood. 

– Att två så vitt skilda bolag samtidigt uppvisar så urstarka ambitioner inom mångfald och inkludering, bevisar att frågorna är upp till varje ägare och vd, säger Amanda Lundeteg.

Allbright är en partipolitisk obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner inom näringslivet.