Köparbarometern: Boprisförväntningarna på ny rekordlåg nivå

Boprisförväntningarna fortsätter sjunka bland besökarna på Hemnet, visar köparbarometern.

– Det är små förändringar, men nettotalet sjunker ändå till en ny rekordlåg nivå, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

– Det är små förändringar, men nettotalet sjunker ändå till en ny rekordlåg nivå. Det är inte heller så förvånande med tanke på att Riksbanken ser ut att fortsätta på den inslagna vägen med fler räntehöjningar, där högre räntor nu slår igenom hos allt fler. Samtidigt har vi även höga elpriser, säger Erik Holmberg.

Bland besökarna på Hemnet som planerar att köpa bostad räknar nu 11 procent med stigande priser de närmaste sex månaderna, jämfört med 13 procent förra månaden. Samtidigt tror 68 procent på sjunkande priser, jämfört med 69 procent föregående månad. 

Nettotalet sjunker därmed till den nya rekordlåga nivån på -57 procent i november, från -56 procent i oktober. Hemnet har även tittat närmare på hur boprisförväntningarna skiljer sig över landet och noterar att de är lägst i mellanstora städer. 

– Det lär bero på mycket på att bostadsmarknaden där präglas av villor, som gått klart svagare än bostadsrätter under senaste tiden, säger Erik Holmberg.

Boprisförväntningarna föll först och mest i Stockholm, men nu syns en stabilisering sedan i somras. I Stockholm domineras också bostadsmarknaden av lägenheter, där priserna enligt Hemnets data, också visar en rätt sidledes utveckling efter sommaren.