Avvaktande bostadsmarknad i oktober

Bostadsmarknaden står i ett avvaktande läge. Antalet sålda bostäder i oktober i år var betydligt lägre än under samma månad i fjol, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Under oktober månad såldes 8 800 bostadsrätter i Sverige. Jämför man med oktober i fjol ser man en minskning på 29 procent, då 12 400 bostadsrätter såldes.

Antalet villaförsäljningar är också färre än under 2021. I oktober i fjol såldes 5 700 villor, jämfört med årets 4 300. Det är en minskning på 25 procent.

Fortfarande köparens marknad  

Siffrorna i Storstockholm sticker ut där priserna på bostadsrätter steg med 2 procent i oktober, jämfört med september. Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, menar dock att det fortfarande är köparens marknad.

– Man kan absolut säga att det är köparens marknad med anledning av de låga volymerna, men där Storstockholm sticker ut som ett undantag, säger han till Dagens Nyheter.

I Storstockholm har genomsnittspriset stigit i oktober. Det beror bland annat på att det varit en större andel försäljningar än normalt i Stockholms kommun och innerstaden, än i övriga delar av länet. Då kvadratmeterpriset är större i de centrala delarna än länet i övrigt stiger genomsnittspriset.

– Men det finns också en tydlig inbromsning i nedgångstakten och den noterade vi redan förra månaden. Och det är ett tecken på att vi börjar närma oss ett jämviktsläge, säger Per-Arne Sandegren.

Syns först i Stockholm

Fyra av tio bostadsrätter i landet säljs i Storstockholm och två av tio i Stockholms kommun. Det gör att den specifika marknaden blir en mätare för det övriga landet. Både nedgång och uppgång syns först i Stockholm.  

Det genomsnittliga priset på en bostadsrätt i hela landet var oförändrat i oktober jämfört med september. Ser man till hela året har priset dock fallit med 6 procent. Vad gäller villapriserna sjönk dessa med 2 procent i oktober jämfört med september, och med 5 procent under hela året. 

I centrala Göteborg och Storgöteborg var nedgången för bostadsrätter 2 procent i oktober, medan siffran i Malmö och Stormalmö var oförändrad. På 12 månader har genomsnittspriset på en bostadsrätt fallit med 9 procent i centrala Göteborg och med 8 procent i Storgöteborg. Motsvarande siffra för både centrala Malmö och Stormalmö var 3 procent.