Rekordmånga villor säljs under utgångspris

Bostadsprisernas fall har drabbat villor hårt. I oktober såldes över hälften av alla villor under utgångspris, visar statistik från Hemnet.

– Slutpriserna tappar medan de genomsnittliga utgångspriserna ofta hålls upp längre under en sån här period, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Bostadsmarknadens prisnedgång ligger på omkring 10 procent sen februari. Under samma period har vi även fått se minskade budgivningar och i oktober var budpremien, skillnaden mellan utgångspris och slutpris, rekordlåg.

– Marknaden gick snabbt från het till sval när Riksbanken bytte fot från nollränta till att direkt börja justera räntebanan. I ett sådant läge försvinner budpremien först, det kommer färre intressenter och den går ganska raskt ner till noll, att man säljer för utgångspris. Det leder till att slutpriserna tappar medan de genomsnittliga utgångspriserna ofta hålls upp längre under en sån här period, säger Erik Holmberg.

Att sätta utgångspriset relativt högt är en återkommande strategi under en sval marknad, men att få bostaden såld till utgångspris har blivit svårt. Hemnets nya siffror visar att över hälften av alla villor såldes under utgångspris i oktober, bland bostadsrätter är siffran 40 procent. Tydligast är trenden i Stockholms län, där sex av tio hus såldes under utgångspris i oktober. 

– Utgångspriset tenderar att hållas uppe när man inte förväntar sig samma tryck på en budgivning och inte lika många på en visning. Då är det viktigt att signalera ett högt värde initialt när man publicerar annonsen, säger Erik Holmberg. 

Villorna har sjunkit mer i pris än bostadsrätterna under hösten. Det tror Erik Holmberg bland annat kan ha att göra med de höga elpriserna, i kombination med stort utbud av hus till salu.

– Under hösten har vi sett ett väldigt högt inflöde av villor till salu jämfört med lägenheter där inflödet är lägre än tidigare, samtidigt som försäljningsvolymerna på villamarknaden gått ned. Så vår bild är att man som villaägare försökt passa på att sälja under tidig höst, innan vi kliver in i den kallare årstiden, säger Erik Holmberg. 

Elprisernas påverkan syns tydligt. En undersökning från Svensk Mäklarstatistik visar att villapriserna i norra Sverige, i elområde 1 och 2, bara sjunkit med 6 respektive 7 procent. Medan priserna i södra Sverige, i elområde 3 och 4, fallit 12 respektive 13 procent från vårens pristopp rapporterar Dagens Industri.

Andelen lägenheter i Stockholm som såldes under utgångspris i oktober var 28 procent, jämfört med 58 procent av villorna. Och när det gäller bostadsrätter, tycker sig Erik Holmberg se utplaning av bostadspriserna. 

– Vår nulägesbild är att priserna har planat ut, i dag befinner vi oss på en ganska tydlig prisplatå när det gäller lägenheter, det initiala raset har avstannat. Samtidigt är det fortfarande låga försäljningsvolymer och ett högt utbud, säger Erik Holmberg. 

Dagens marknad kan gynna bostadsspekulanten som vill köpa under utgångspris, det kan vara bra att tänka på menar Erik Holmberg.

– Som spekulant i dagens marknad är det också bra att ha med sig detta. Bostäder som publicerats nu under hösten har generellt haft ett relativt högt utgångspris, vilket den höga andelen som säljs under utgångspris indikerar. Det finns idag bättre möjligheter än tidigare att få till ett köp en bit under utgångspriset vilket kan vara bra att tänka på som spekulant på dagens marknad, säger Erik Holmberg avslutningsvis.