Staffan Tell: ”Klokt att planera sin ekonomi”

Den 24 november annonserade Riksbanken att man kommer att höja styrräntan med 75 punkter till 2,5 procent. Anledningen till höjningen är som bekant att man anser att inflationen är för hög. Riksbanken tror att räntan kommer att hamna någonstans strax under 3 procent i början av nästa år.

Detta är en kommentar av Hemnets presstalesperson Staffan Tell.

Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet.

För bolånetagare innebär detta att de rörliga räntorna kommer att fortsätta att krypa uppåt i takt med att 3-månadersräntan binds om med de nya förutsättningarna. Om Riksbankens prognos slår in kommer sannolikt de rörliga räntorna ligga kring 4 procent under början av nästa år.

Riksbankens uppgift är inte utan utmaningar. I USA har Federal Reserve varit relativt aggressiva med sina höjningar för att stävja en kraftig inflation som drivs av en het konjunktur. I Sverige och Europa beror inflationen i högre grad på att energipriserna ökat vilket i sin tur hänger ihop med kriget i Ukraina.

Många frågar sig om en högre ränta verkligen kommer att trycka ned priserna som också stigit på grund av olika typer av logistikstörningar. Om Riksbanken å andra sidan inte skulle höja räntan skulle kronan försvagas. Vi skulle då sannolikt importera inflation eftersom många av de varor som vi importerar från utlandet skulle bli dyrare.

Räntebanan kan stiga och sjunka

Hur det närmaste året kommer att se ut är svårt att sia i. Något vi kan se historiskt är att centralbanker har en förmåga att ändra sina framtidsutsikter snabbt och kraftigt. Så sent som i början av året skulle vi inte se några räntehöjningar förrän andra halvåret 2024. Nu säger man att det sannolikt inte kommer att bli några sänkningar förrän 2025. Om den globala ekonomin skulle gå in i en recession tror bedömare dock att centralbankerna kommer att ändra sin räntepolitik relativt snabbt och kraftfullt. Redan nu ser vi tecken på att fraktkostnader minskar och att priset på flera råvaror gått ned kraftigt. Detta samtidigt som återförsäljare rapporterar växande varulager och bolag har börjat varsla personal om uppsägning.

Historien visar alltså att räntebanan både kan stiga och sjunka relativt snabbt beroende på att vad om händer i omvärlden. Som privatperson kan det vara klokt att planera sin ekonomi utifrån ett lite bistrare scenario för att sedan förhoppningsvis bli glatt överraskad om prognoserna skulle visa sig var för lite för pessimistiska.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.