Köparbarometern: Uppgång i köparnas prisförväntningar

I december är antalet som tror på stigande bopriser fler än under november månad. Trots detta tror de flesta fortfarande att bopriserna kommer fortsätta sjunka, visar Hemnets Köparbarometer.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Bland Hemnets besökare som planerar att köpa bostad räknar runt 15 procent med stigande priser de närmaste sex månaderna. Detta jämfört med 11 procent förra månaden. Samtidigt tror 64 procent på sjunkande priser, jämfört med 68 procent förra månaden. 

– Det är en tydlig uppgång i köparnas prisförväntningar i december, men de ligger fortsatt på historiskt låga nivåer. Avvaktan fortsätter prägla bostadsmarknaden, även om antalet försäljningar återhämtade sig något i november, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. 

Siffrorna innebär att skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande priser, det vill säga nettotalet, stiger till -49 procent i december, jämfört med -57 procent i november. Erik Holmberg hoppas att oklarheterna på bostadsmarknaden ska bli färre framåt. 

– Förhoppningsvis kan ovissheten minska framöver, både vad gäller hur mycker mer räntan och elkostnaderna kommer stiga, men även kring besked om eventuella stöd från politiken. Det skulle öka benägenheten för marknadens aktörer att våga agera på en just nu avvaktande bostadsmarknad, säger Erik avslutningsvis.