Köparbarometern januari: Färre tror på sjunkande priser

Under januari månad har boprisförväntningarna bland Hemnets besökare återhämtat sig, visar Hemnets Köparbarometer. Andelen som tror på sjunkande priser är nu den lägsta sedan i juni i fjol.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Bland Hemnets besökare tror nu fler av de som tidigare trott på sjunkande priser istället på oförändrade priser. Det gör att man ser en tydlig återhämtning i prisförväntningarna bland köparna, menar Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. Andelen som tror på sjunkande priser är nu den lägsta sedan i juni.

– Vår bedömning är att fler börjar se slutet på perioden med fallande priser nu när den sista annonserade räntehöjningen närmar sig, säger han.

Nu räknar 14 procent av Hemnets besökare som planerar att köpa bostad med stigande priser de närmaste sex månaderna, jämfört med 15 procent förra månaden. Samtidigt tror 53 procent på sjunkande priser, jämfört med 64 procent förra månaden. 

Skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande priser, det vill säga nettotalet, stiger därmed till -39 procent i januari jämfört med -49 procent i december.