Dyr el pressar villapriserna

Under början av coronapandemin chockades många av de stigande priserna på bostäder i landet, där framför allt villapriserna stack ut. När elpriserna senare steg sjönk villapriserna i samma takt. Men under 2023 kan elpriserna eventuellt plana ut.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

De stigande priserna på villor under början av coronapandemin spekulerades bero på att många sökte större boende för att ha utrymmet att arbeta hemifrån oftare. När elpriserna sedan började stiga, vände trenden snabbt och priserna på villor sjönk. 

– Uppvärmningskostnaderna har blivit en allt större utgift för de svenska hushållen och det syns också på bostadsmarknaden. Efterfrågan ökar på bostäder med relativt sett låga kostnader, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. 

Han fortsätter: 

– Det ser vi tydligt i vad som eftersöks på Hemnet. Bergvärme och solceller är två exempel på sökord som ökar kraftigt i popularitet på senaste tiden. 

Påverkas av el- och räntekostnader

Störst genomsnittligt fall, på 17 procent från toppnivån, ser vi i södra Sverige. I norr har prisfallet varit på 9 procent, skriver Dagens Nyheter.

Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, har granskat genomsnittspriset på villor i landets alla fyra elområden. Han menar att de stigande elpriserna har pressat ner villapriserna. Men det är inte bara elpriserna som påverkar marknaden, de stigande räntorna drabbar också priserna och slår hårdast mor de dyraste villorna.

– Stigande räntor i kombination med de ökande elpriserna gör att det blir så pass stora skillnader mellan områdena, säger Hans Flink till DN.

”Nacka kommun sticker ut”

I flera av kommunerna runt Stockholm har man sett stora prisfall, allra störst på Lidingö. Där har priserna gått ner 28 procent. Snittvillan har från toppen i april gått ner fyra miljoner kronor. Det är inte bara Lidingö som sticker ut, även Nacka går tydligt mot strömmen.

– Den kommunen sticker verkligen ut. Visserligen har genomsnittspriset fallit sedan toppen, men sedan september fram till november har priset faktiskt ökat något. Vad det beror på vet jag inte, men Nacka har ju länge varit ett attraktivt område, förklarar Hans Flink vidare.

Priserna kan plana ut 2023 

Bedömare av elmarknaden som DN pratat med spår att elpriserna kommer plana ut under 2023. Priserna kommer fortfarande ligga högre än normalt, men troligen runt 1,40 kronor per kilowattimme i snitt.

– Troligtvis kommer bostadsräntorna då betyda mer för villapriserna än elpriset. Det kommer direkt påverka boräntorna och det kommer slå ännu mer mot de högt belånade husen och lägenheterna, säger Hans Flink avslutningsvis.