Siffror visar: Kan vara ljuset i tunneln för bomarknaden

Bostadsmarknaden är fortsatt påverkad av elpriserna, höga räntor och inflation. Snittpriset på både villor och bostadsrätter fortsatte sjunka i landet under december, men Storstockholm kan vara på väg att vända.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Mellan oktober och december i fjol såldes 22 381 bostadsrätter, och 10 777 villor i landet. Det är 26 procent, respektive 20 procent färre än under samma period 2021, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Det är en fortsatt avvaktande marknad vilket bekräftas av att priserna går ner, säger Jonas Rosén, vd på Mäklarsamfundet, till Svenska Dagbladet

Han fortsätter:

– När det gäller budeffekten, det vill säga skillnaden mellan utgångspris och slutpris, så är det bara bostadsrätter i Storstockholm som har ett medel-slutpris över utgångspris. På övriga marknader är slutpriset lägre än utgångspriset. 

Börjar jämna ut sig i Storstockholm

När det kommer till snittpriserna för december är den nya statistikens krontal aktuella. Detta eftersom de visar avslut som gjordes enbart under december, medan den procentuella prisutvecklingen hos Svensk Mäklarstatistik bygger på tre månaders affärer, framskjutet en månad i taget. 

För villor sjönk snittpriset med 3 procent och för bostadsrätter med 1 procent under december månad, sett till hela landet. Genomsnittsvillan i Storstockholm kostade 6,34 miljoner kronor i december, jämfört med 6,7 miljoner kronor i november. Snittpriset per kvadratmeter för bostadsrätter i Storstockholm under december var 59 025 kronor, vilket i princip var oförändrat jämfört med november. 

– Kanske är det ljuset i slutet av tunneln vi ser i form av siffrorna i Storstockholm, där priserna på bostadsrätter egentligen varit oförändrat de senaste tre månaderna. Stockholm går ofta i täten när det gäller nya trender, säger Jonas. 

”Priserna brukar stiga i januari”

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker, betonar att marknaden är fortsatt präglad av försiktighet och långa försäljningstider. Han menar att det är för tidigt för att säga att marknaden kan ha vänt. 

– Nu under början av januari ser vi dock ett tecken på en viss återhämtning prismässigt, framför allt i Stockholm. Det är dock fortsatt för tidigt att prata om en vändning, och januari är dessutom en månad då priserna brukar stiga, säger han.