Nya siffror: Här stiger bostadspriserna

Efter fortsatt sjunkande bostadspriser i december börjar vi se tecken på ett eventuellt trendbrott. I januari syns en svag prisuppgång i både Stockholm och Göteborg, visar statistik från Valueguard. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Efter nästan ett år med nedåtgående priser börjar vi kanske se en ljusning. I alla fall om man kollar på Valueguards siffror i landets två största städer för januari. Under de två första veckorna på det nya året steg bostadsrättspriserna i Stockholm med 2 procent och i Göteborg med 1,4 procent, jämfört med hela december.

”En ordentlig scenförändring”

– Det har varit en stark start på året med ökad efterfrågan, högt tryck på visningarna och fler avslutade affärer. Det är en ordentlig scenförändring mot hur det såg ut under stora delar av förra året då det till och med förekom att vi hade nollvisningar. Nu har vi ibland fulla visningar och för första gången på länge ser vi även budgivningar, säger Fredrik Kullman, VD på Bjurfors Sverige, i en kommentar till Aftonbladet.

Vändningen kan dröja

Nordeas chefsekonom, Annika Winsth, berättar för Aftonbladet att även hon ser början på en ljusning efter en tid med stigande inflation, räntor och elpriser.

Nordeas chefsekonom, Annika Winsth, berättar för Aftonbladet att även hon ser början på en ljusning efter en tid med stigande inflation, räntor och elpriser.

– Det har fått såväl hushåll som investerare att bli något mindre negativa. På bostadsmarknaden dämpas nu prisnedgången och inte minst i städer där prisnedgången varit stor faller priserna långsammare. Vi ser även att prisfallen är större på villor än på bostadsrätter generellt, vilket sannolikt beror på att uppgången under pandemin var större på villor, säger Annika Winsth.

Samtidigt tror Annika Winsth att en riktig vändning kan dröja ett tag till – i takt med att Riksbanken annonserar att de inte höjer styrräntan mer. 

– Det är först när det står klart att Riksbanken inte ämnar höja styrräntan mer som vi kan förvänta en vändning på bostadsmarknaden. Enligt Nordeas bedömning dröjer det åtminstone till sommaren, säger hon.

Nordeas prognos är att Riksbanken kommer höja styrräntan med 50 punkter i februari och med ytterligare 25 punkter i april.