Risk för nya prisfall efter räntehöjningen

Trots en starkare marknad i storstäderna under inledningen av året växer osäkerheten på bostadsmarknaden igen. Efter Riksbankens nya räntehöjning har risken för nya prisfall på bostäder ökat. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker

I dagsläget ligger stora mängder osålda bostäder ute på marknaden, samtidigt som Riksbanken återigen har höjt styrräntan. Dessutom väntas de nya boräntorna hamna över 4 procent under våren, skriver Svenska Dagbladet. Det innebär att hushållen kommer få det tuffare, menar Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

– Även om Riksbankens räntehöjning har varit känd och väntad, är det först en tid efter räntebeskeden som priserna brukar dippa. Även att Riksbanken ändrar räntebanan brukar påverka priser, det vet vi från tidigare tillfällen, och nu ligger även räntebanan lite högre än innan, säger Erik Holmberg.

Efter en lång period av sjunkande bopriser inleddes 2023 av en vändning i storstäderna. Trendbrottet var tydligast i Stockholms innerstad, men i både Sverige som helhet och i Stockholms innerstad säljs fortfarande färre bostadsrätter än för ett år sedan.

– Det har inte lossnat ännu. Generellt är mycket osålt och vi förväntar oss inte att det kan säljas så snabbt. Det kommer ta lite tid innan utbudet kommer ner till historiskt mer normala nivåer, säger Erik Holmberg.

Långa försäljningstider för villor

När säljare accepterar lägre priser kommer marknaden igång igen, men försäljningstiderna är fortfarande långa, speciellt för villor. När det kommer till villor prutas vanligtvis priset ned några procent. 

– Utbudet av villor fortsätter också att öka eftersom fler nya annonser publiceras än vad som säljs. Villorna bromsas dessutom av säsongseffekten att färre vill sälja på vintern, säger Erik Holmberg.