Många väljer att sälja sin bostad innan de köper en ny

En ny undersökning från Hemnet visar att allt fler bostadsbytare väljer att sälja sin befintliga bostad innan man köper nytt. Framförallt som en effekt av det förändrade marknadsläget.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Av de tillfrågade besökarna som planerade en bostadsaffär de kommande 12 månaderna och som både skulle köpa och sälja var det 63 procent som angav att de skulle sälja sin befintliga bostad innan de köpte en ny. Detta är på en väsentligt högre nivå än vad som varit fallet vid liknande undersökningar tidigare.

”Tuffare läge för säljarna”

– Att fler bostadsbytare väljer att sälja sin befintliga bostad innan man köper nytt är ett resultat av den förändrade marknaden. Det är ett tuffare läge för säljarna i dagens marknad och då är det också klokt att börja med att sälja för att på så sätt få en mer exakt uppfattning om vad man har för ekonomiska marginaler vid köptillfället. Man undviker också risken att stå med dubbla bostäder och dyra brygglån om det skulle visa sig att bostaden var svårsåld, kommenterar Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg resultatet.

Underökningen baseras på en undersökning på hemnet.se melllan 14 och 16 februari och besvarades av 1 277 respondenter. Svarande som bara tänkt köpa eller sälja har exkluderats i denna sammanställning, för att bara få med bostadsbytare. Frågeställningen i de tidigare undersökningarna har i vissa fall formulerats på ett något annat sätt vilket gör att detta inte ska ses som en enhetligt sammanhängande tidsserie.