Rekordhögt utbud – men ökningstakten minskar

I februari fanns 21 152 lägenheter till salu på Hemnet. Det var 21 procent fler än samma månad i fjol. Trenden med ökande utbud har pågått i snart ett år – men utbudet ser nu ut att stabiliseras. Hemnets presstalesperson Staffan Tell kommenterar de nya siffrorna.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet

På villamarknaden fanns det 11 513 objekt till salu i februari, en ökning med 54 procent jämfört med samma månad 2022. Trenden med ökande utbud började under första halvan av förra året, och tilltog i takt med att räntebanan justerades upp och bostadspriserna sjönk.

Störst ökningstakt för utbudet på årsbasis noterades i december 2022. Då var utbudet av lägenheter till salu 45 procent högre jämfört med samma månad året innan. För villor var utbudet i december 2022 hela 81 procent högre jämfört med motsvarande period året innan.

Staffan Tell, Hemnets presstalesperson, kommenterar:

– Det höga utbudet under det senaste året reflekterar en svalare marknad. Vi ser dock en trend där utbudet stabiliseras och där det säljs ungefär lika mycket som läggs ut på marknaden. Det kan ses som ett tecken på att marknaden är mer i balans än tidigare och vi noterar att bostadspriserna faktiskt ökade något under februari månad, säger han.