Köparbarometern april: Boprisförväntningarna stiger

Bostadsmarknaden fortsätter hålla sig stadig under inledningen av året, enligt Hemnets Köparbarometer. Besökarnas förväntningar på bostadspriser stiger under april månad.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. Foto: Hemnet.

Bland besökarna på Hemnet som planerar att köpa ny bostad räknar nu 23 procent med att priserna kommer stiga de närmaste sex månaderna. I mars var motsvarande siffra 18 procent. Samtidigt tror 38 procent på sjunkande priser, jämfört med 43 procent förra månaden.

– Trots fortsatt oro kring konjunkturen, inflationen och de stigande räntorna har bostadspriserna vänt upp och stabiliserats under inledningen av året, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. 

Han fortsätter:

– Det återstår att se om det är botten vi sett eller om räntehöjningarna från Riksbanken, som tros komma under våren, skapar ytterligare prisnedgångar.

Nettotalet stiger successivt

De nya siffrorna visar att skillnaden mellan andelen som tror på stigande, respektive sjunkande priser, (nettotalet) därmed stiger till -15 procent i april, jämfört med -25 procent i mars. Nettotalet var som lägst i november när det låg på -57 procent, och har därefter långsamt stigit.

Malmö och Stockholm fortsätter vara de områden där prisförväntningarna är minst negativa, med ett nettotal på -9 respektive -10 procent. 

Foto: Hemnet.