Köpa eller sälja först – mäklaren svarar

Höjer en renovering värdet och ska du köpa eller sälja först? Inför en bostadsaffär finns det mycket att tänka på för att skapa de bästa förutsättningarna. Här svarar mäklaren Felix Zidaric från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling på några av de vanligaste bostadsfrågorna just nu.

Att köpa och sälja bostad är för många en av livets största affärer. Oavsett om du går på visning varje helg, eller om du precis börjat fundera på att sälja, uppstår ofta en del funderingar.

Är det klokast att sälja eller köpa först?

– Att sälja först gör att du vet hur mycket pengar du har att röra dig med inför ditt nästa köp. Du slipper oroa dig för att behöva sälja till vilket pris som helst och kan enklare budgetera. Däremot får du efter en försäljning kravet att hitta något nytt att flytta till, vilket kan vara svårt, säger Felix Zidaric på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Håll koll på området du är intresserad av med hjälp av tjänsten Områdeskollen.

Säljer och köper du inom samma tidsram så minskar även risken för att du påverkas av snabba upp- eller nedgångar på marknaden. Det finns flera saker du kan göra för att synka bostadsköp och försäljning så smidigt som möjligt.

Hur synkar man köp och sälj på bästa sätt?

– Förberedelse är A och O. Det första du ska göra är att ta kontakt med en mäklare som enkelt kan guida dig genom processen. Be om en värdering och försök förbereda din bostad inför försäljning så du är beredd när du väl hittat en ny bostad som du vill buda på, säger Felix Zidaric.

Områdeskollen – se slutpriser i området du är intresserad av här.

Att hamna mitt i en budgivning, låneavstämning med banken, styling och visningar på samma gång kan bli stressigt. Men har du fotat din bostad och är redo att sälja kan du delta i budgivningar från en tryggare plats. 

Är det värt att renovera innan försäljning?

– En lättare renovering för att förbättra bostadens standard och ge ett härligare och mer välkomnande yttre är alltid välkommet. Det är ofta inte stora kostnader att exempelvis måla väggar eller tapetsera om. Gör inte allt för personliga material- och färgval, utan tänk på vad eventuella köpare kan komma att uppskatta i bostaden, säger Felix Zidaric.

Funderar du på vad din bostad är värd? Boka en kostnadsfri värdering med en lokal mäklare här.

På en marknad som präglas av ovisshet kan det vara svårt att veta om en stor renovering verkligen lönar sig. Är exempelvis kök eller badrum i dåligt skick eller känns ofräscht kan det vara smart att få det funktionellt. Men ofta kan en mindre uppfräschning räcka långt så du slipper en kostsam renovering.

Hur bör man tänka som köpare på nuvarande marknad?

Som köpare på dagens bostadsmarknad är det kanske viktigare än någonsin att tänka på budget, vilken prisklass du kan tänka dig och hur du klarar ökade ränte- och levnadskostnader menar Felix Zidaric. 

Han utvecklar:

– Nummer ett är att ta kontakt med banken för att gå igenom budget och låneupplägg. Sen är det viktigt att läsa igenom all fakta om bostaden du är intresserad av. Gå igenom föreningens årsredovisning, kolla planerat fastighetsunderhåll och eventuella avgiftshöjningar. Ska du köpa hus, ta reda på husets uppvärmning och energiförbrukning.

Boka en kostnadsfri värdering av din bostad med en lokal mäklare här.