Fler ser slutet för nedåtgående bopriser

Bland Hemnets besökare är det nu allt fler som tror att bostadspriserna har bottnat. I en undersökning som genomfördes i maj uppgav 31 procent av de tillfrågade att de inte tror att bostadspriserna kommer att gå ner mer. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Endast var femte besökare tror på en fortsatt prisnedgång på över 5 procent. Motsvarande andel i november månads mätning var 38 procent. 

– Att allt fler börjar se slutet på denna period av prisnedgångar är sannolikt en effekt av att många aktörer känner av det förbättrade läget på marknaden just nu. Man kan också konstatera att marknadens syn på kommande prisutveckling skiljer sig tydligt åt från de prisprognoser flera av de större bankerna har. Hittills i år har bostadspriserna på många håll stabiliserats och i maj ser vi fortsatta prisuppgångar. Det är tydligt att bostadsmarknaden just nu står emot de höga räntorna bättre än innan årsskiftet, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg. 

På frågan om hur länge till bostadspriserna kommer gå ner innan det vänder eller planar ut, var det 11 procent som uppgav att priserna redan nu vänt eller planat ut. 17 procent av de tillfrågade uppgav att de tror att priserna vänder eller planar ut inom 0 till 3 månader. Lika många tror att boprisnedgången fortsätter ner i mer än ett år från nu. 

Undersökningen gick ut till 2 069 besökare på Hemnet mellan 10 och 15 maj.