Mer än varannan bostadssäljare upplever gynnsam marknad

I en undersökning som besvarades av bostadssäljare på Hemnet i maj, svarade mer än varannan (52 procent) att deras situation som säljare på dagens marknad är ganska eller mycket gynnsam. Det är en ökning med 7 procentenheter sedan motsvarande undersökning i april. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Av de 52 procent som upplevde marknaden som bra, var det 14 procentenheter som angav att läget på marknaden var mycket bra och 38 procentenheter som uppgav att läget var ganska bra. 

Ett lågt utbud av liknande bostäder till salu, var den orsak som flest uppgav som anledningen till att läget på bostadsmarknaden var goda för dem som säljare. Av de tillfrågade säljarna som upplever goda förutsättningar på marknaden var det hälften (49 procent) som angav just det låga utbudet som orsak.

Detta är generellt något som också präglat bostadsmarknaden under 2023. Inflödet av nya bostäder till salu är och har varit förhållandevis lågt under året vilket gör att de som väljer att försöka sälja har goda möjligheter att få relativt många intressenter på visningarna. Att antalet spekulanter per bostad till salu är högre än tidigare syns också i budpremien som i maj månad var den högsta på ett år.

– Det låga tillflödet av nya bostäder till salu fortsätter att prägla marknaden i maj. Det ger en fördel för de som försöker sälja sin bostad. Vi ser tydligt att köpkraften och därmed efterfrågan minskat till följd av de höjda räntorna och allmän oro. Men med ett lågt tillflöde av nya bostäder till salu hamnar ändå utbuds- och efterfrågesidan mer i balans än vad som var fallet i höstas. Färre hus- och lägenhetsvisningar ger fler spekulanter på varje bostad till salu. Det drar upp priset i budgivningarna vilket också gör att priserna generellt stiger. Detta är något vi ser tydligt nu i maj, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Bland de säljare som uppgav att marknaden var ganska eller mycket dålig för dem som säljare, var den vanligast angivna orsaken till det, att det finns få intresserade köpare (44 procent). Endast 14 procent uppgav ett högt utbud som en anledning till att marknaden var ogynnsam för dem som säljare. 

Undersökningen gick ut till 3 450 respondenter varav 489 definierade sig som säljare.