Köparbarometern: Fler tror på sjunkande bopriser i höst

Hemnets Köparbarometer i augusti visar att allt fler köpare förväntar sig sjunkande priser på bostadsmarknaden i höst. Dock sticker Stockholm och Göteborg ut med en ökad andel som tror på stigande priser.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. Foto: Hemnet.

I Hemnets Köparbarometer i augusti var det 35 procent av de tillfrågade som trodde på sjunkande bostadspriser de kommande sex månaderna. Det är en ökning med 4 procentenheter jämfört med juli månad. Andelen köpare som trodde på stigande priser minskade från 27 till 26 procent från juli till augusti. 

Detta resulterar i en nettodifferens, det vill säga skillnaden mellan de som tror på stigande och sjunkande priser, på -9 procentenheter i augusti. Det är en minskning på 5 procentenheter sedan juli månad, och hamnar på samma nivå som i juni.

Till skillnad från i landet i stort, ökade prisförväntningarna i både Stockholm och Göteborg. I Stockholm steg nettosiffran från -3 till -1 procentenheter. Det gör att det nästan är lika många köpare som tror på stigande priser, som det är som tror på sjunkande priser på bostadsmarknaden under de kommande sex månaderna. Stockholm är därmed det område med starkast prisförväntningar i landet just nu.

– Prisförväntningarna föll tillbaka något i augusti, sannolikt påverkat av ökad sannolikhet för ytterligare stigande räntor. Samtidigt är det intressant att se att boprisförväntningarna stiger i både Stockholm och Göteborg, då det också är i storstäderna som priserna, på främst lägenheter, återhämtat sig tydligt de senaste månaderna, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Andel köpare som tror på: 

  • Stigande priser: 25,8 procent (26,6 procent föregående månad)
  • Sjunkande priser: 34,7 procent (31,0 procent föregående månad)
  • Oförändrade priser: 40,5 procent (42,5 procent föregående månad)

Köparbarometern gick ut till 2 410 respondenter 1-3 augusti.*