Det ska du tänka på när du köper bostad i höst

Nio av tio fastighetsmäklare anser att bostadsmarknaden just nu är mest fördelaktig för köparna. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings mäklarenkät Bopanelen. Samtidigt ser mäklarna ljust på framtiden – sju av tio tror att fallet för bostadspriserna är över.

Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Den som ska sälja sin bostad bör ha i åtanke att den kanske inte är värd lika mycket som för något år sedan, och att det kan krävas flera visningar innan bostaden säljs. För bostadsköparna gör det höga utbudet av bostäder att det finns goda möjligheter att göra en bra affär under hösten, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

Nyfiken på hur stort intresset är för din bostad? Matcha din bostad mot köpsugna spekulanter här.

Bopanelen är Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings egen enkätundersökning där företagets fastighetsmäklare svarar på olika bostadsrelaterade frågor. Generellt tror fastighetsmäklarna att prisnedgången är över för den här gången. 

Fem av tio (53 procent) tror att bostadspriserna förblir oförändrade under det kommande året. 14 procent uppger att de tror på en prisuppgång under samma period, medan tre av tio (31 procent) spår att bostadspriserna kommer fortsätta sjunka under året. 

Boka en kostnadsfri värdering av din bostad med en lokal mäklare här. 

– Räntan väntas inte stiga så mycket mer, vilket har gjort det lättare att göra en budget och planera sin bostadsaffär. Vi märker en ökande efterfrågan på bostäder. Det brukar leda till stigande priser, samtidigt som det historiskt höga antalet bostäder till salu eventuellt kan pressa ner priserna, säger Marcus Svanberg. 

Fem tips till dig som ska byta bostad i höst:

Går du i flyttankar? Här kommer fem tips till dig som funderar på att byta bostad i höst.

1. Se över din boendeekonomi

Prata med din bank och se till att ha ett lånelöfte klart innan du börjar gå på visning. Gör en budget och fundera över vilken prisklass du kan tänka dig. Fundera även på hur din livssituation skulle påverkas av ökade ränte- och levnadskostnader, eller förändrade arbetsförhållanden.

Boka en kostnadsfri värdering av din bostad med en lokal mäklare här. 

2. Köp och sälj vid samma tid

Genom att sälja och köpa under samma marknadsförhållanden har tillfälliga upp- eller nedgångar i prisnivån mindre betydelse. Har du din bostad fotad och redo för publicering medan du går på visningar ökar du chanserna att synka bostadsköp och försäljning på ett smidigt sätt.

3. Sälj först

Om du känner dig osäker: sälj din egen bostad först. Då vet du vilket utgångsläge du har inför bostadsköpet, och kan enklare budgetera och räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med. Du slipper även oroa dig för att behöva sälja till vilket pris som helst. 

4. Anmäl intresse

Hör av dig till mäklaren och visa ditt intresse. Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor, vilket gör att du kan hinna kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden. 

5. Läs på

Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på ungefär vad ditt bostadsbyte kommer att kosta dig. När du väl hittar en bostad du är intresserad av är det även viktigt att läsa igenom all fakta om bostaden för att undvika överraskningar. 

Håll koll på slutpriser i området du är intresserad av med Områdeskollen. 

Om Bopanelen:

Resultatet av Bopanelen baseras på en webbaserad enkät som skickats till företagets 737 fastighetsmäklare runtom i landet. Undersökningen genomfördes mellan den 15–23 augusti 2023 och hade 313 svarande.