Så mycket har kostnaderna stigit för villaägare

I slutet av september höjde Riksbanken återigen styrräntan med 0,25 procentenheter till 4 procent. För de rörliga bolåneräntorna har vi på ett och ett halvt år gått från genomsnittsräntor på ungefär 1,5 procent till att nu närma oss 5 procent.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

De stora räntehöjningarna pressar hushållen men variationen mellan hushållen är stor, framför allt beroende på vart man bor och hur länge man ägt sin bostad.

Den senaste räntehöjningen på 25 punkter (0,25 procentenheter) är i sig en liten höjning och får relativt lite påverkan på hushållens ränteutgifter. Före skattereduktionen motsvarar ränteökningen drygt 200 kronor i månaden i ökad räntekostnad per miljon i bolån.

Men tittar man på utvecklingen sedan april 2022, då Riksbanken annonserade sin första räntehöjning på länge, så är det en kraftig ökning i räntekostnad för många hushåll. För den som köpt en villa till dagens genomsnittspris och maxbelånat sig, innebär den ränteökning vi haft sedan början på 2022 en ökad räntekostnad på nästan 100 000 kronor per år.

Regionala skillnader

De regionala skillnaderna för räntekostnaderna är också stora i och med att priserna varierar. Genomsnittspriset för en villa i Stockholms län är exempelvis dubbelt så hög som riksgenomsnittet och nästan 5 gånger högre än vad en villaköpare i Västernorrland får betala.

Å andra sidan är det en liten del av hushållen som är maxbelånade. Framför allt beror det på att många har ägt sin bostad under många år och därmed både köpt till ett lägre pris än dagens prisnivå, samt att man haft mer tid att betala av på lånet genom amortering. 

– Variationen i hur hårt de stigande räntorna drabbat hushållen är stor. Dels utifrån var man bor men framför allt utifrån hur länge man har ägt sin bostad. De som köpt sin villa på den prisnivå vi sett de senaste åren, och de som planerar att köpa en bostad nu, behöver ställa in sig på betydligt högre räntekostnader. Många av de som varit inne på bostadsmarknaden under längre tid kommer generellt sett lindrigare undan, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

*Alla räntekostnader är räknat på årskostnaden före ränteavdrag och utgår ifrån att bostadsköparen har maxbelåning på 85% av bostadens värde. De räntor som ligger till grund för uträkningen är baserat på den genomsnittliga rörliga snitträntan hos fyra av de största bankerna i Sverige. I april 2022 var denna snittränta 1,48% och nu (28 september) är motsvarande 4,62%.