Här har antalet försäljningar minskat mest

Bostadsmarknaden har under de senaste två åren gått från rekordhet till försiktig. Aktiviteten har minskat mest i de dyrare kommunerna, samtidigt som de generellt har stått emot prisnedgången bäst.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker

I sammanställningen av datan har alla kommuner delats in i kommungrupper. Indelningen av kommuner i kommungrupper är baserad på Sveriges kommuner och regioners indelning*.

I gruppen Storstadskommuner är de genomsnittliga lägenhetspriserna högst med ett kvadratmeterpris på drygt 65 000 kronor. Där har antalet lägenhetsförsäljningar minskat med 32 procent under det tredje kvartalet i år, jämfört med motsvarande kvartal 2021. Samtidigt har antalet försäljningar påverkats minst i kommungruppen Pendlingskommuner nära mindre stad/tätort. Vilket också är den kommungrupp med det klart lägsta genomsnittspriset på lägenheter. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset för lägenheter i denna kommungrupp var under det tredje kvartalet 10 000 kronor. 

“Områdets prisnivå har betydelse”

Förändringen i antalet försäljningar är generellt sett mindre på husmarknaden, men mönstret är detsamma. I kommunerna med de högsta priserna, Storstadskommuner samt Pendlingskommuner nära storstad, har antalet försäljningar minskat mest. Medan husförsäljningen i gruppen Landsbygdskommuner endast minskat marginellt. Där kostar ett hus i genomsnitt 1,8 miljoner – att jämföra med över 6 miljoner i både storstadskommunerna och i pendlingskommuner nära storstad. 

– I media är det ofta stort fokus på storstadsregionerna där prisnivåerna generellt är högst. Men även om utvecklingen på bostadsmarknaden har varit likartad de senaste åren så finns det områden som har påverkats mindre än andra. Det är tydligt att områdets prisnivå har stor betydelse, framför allt sett till hur säljarna väljer att agera, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.  

Han fortsätter: 

– Benägenheten att inte sälja om man inte får det man vill ha är tydligast i dyrare kommuner. Vilket också påverkas av att köpare av bostäder i högre prisklasser generellt också påverkats mer av minskad köpkraft när räntorna stiger. Detta har också gjort att det generellt är de dyrare områdena som stått emot prisnedgången bäst, åtminstone på lägenhetsmarknaden.

* Indelningen av kommuner i olika kommungrupper bygger på SKRs (Sveriges kommuner och regioner) indelning. Denna är baserad på kommunernas befolkningsstorlek, andel pendlare med mera.