”Statistiken som talar för aktivare marknad 2024”

Sedan sex år tillbaka undersöker Hemnet varje månad hur stor andel av bostadsköpare som tror att priserna ska sjunka, vara oförändrade eller stiga de kommande sex månaderna. Den senaste undersökningen för januari visar att det för första gången sedan april 2022 är fler köpare som tror på stigande än sjunkande priser. Men minst lika intressant med undersökningen är att det i januari 2024 är rekordmånga som uppger att de planerar att köpa en bostad de kommande sex månaderna. Att fler tror på stigande priser och att fler planerar att köpa bostad talar för en högre aktivitet under inledningen av året.

Detta är en kommenterande text av Hemnets presstalesperson Staffan Tell.

Staffan Tell, Hemnets presstalesperson.

2022 och 2023 har varit utmanande år på bostadsmarknaden. Stigande inflation och ränta samt krig och geopolitisk oro har bidragit till sjunkande bostadspriser och en avvaktande marknad. Under 2023 var förvisso bostadspriserna relativt stabila men köpare och säljare hade svårt att mötas kring en gemensam prisnivå. Man kan diskutera om det verkligen är positivt att bostadspriserna stiger. De som står utanför marknaden och vill in förlorar på detta och för de som äger sin bostad och ska bo länge har en prisökning kanske ingen större praktisk fördel.

Inflation, dvs att priserna för varor ökar, har i media under det senaste året beskrivits som något negativt som drabbat i princip alla hushåll. Men lagom mycket inflation på säg två procent, som är Riksbankens mål, har faktiskt positiva effekter. Det gör att konsumenter känner mer tillförsikt att fatta ett köpbeslut här och nu. Om jag som bostadsspekulant tror att priserna kommer att sjunka framöver blir jag sannolikt lite mindre motiverad att slå till idag. Det känns rationellt att avvakta och invänta ett lägre pris framöver. Detta får negativa konsekvenser för samhället eftersom rörligheten på bostadsmarknaden minskar och människor inte kan komma vidare i sina liv, oavsett om det gäller en separation, en ny relation eller möjligheten att få sin första egna bostad. Men om jag förväntar mig en svag prisökning på säg en till ett par procent per år blir mitt incitament att avvakta lägre och jag kan låta mina möjligheter och behov styra snarare än tajming.

”Vi kan anta att många har skjutit köpbeslutet på framtiden”

Det är därför mycket intressant att notera att antalet bostadsköpare som tror på stigande priser är fler än de som tror på sjunkande priser samtidigt som fler planerar att köpa bostad. Vi kan anta att många har skjutit köpbeslutet på framtiden under 2023 eftersom antalet bostadsaffärer minskade till historiskt låga nivåer. Men över längre tid styrs den svenska bostadsmarknaden av behovet att bo snarare än spekulation. Och vi kan skjuta upp behovet av att flytta, men inte för evigt. Vi har tidigare konstaterat att bostadsmarknaden sannolikt kommer att vända förr eller senare. Det är fortsatt svårt att göra prognoser för framtiden men det senaste resultatet från Köparbarometern talar i alla fall för en mer aktiv bostadsmarknad under inledningen av året.

Om du är nyfiken på att höra fler spaningar kring utvecklingen på bostadsmarknaden får du gärna kolla in Hemnets podd Vägen hem där vi varannan vecka träffar landets främsta experter för att få deras analyser och perspektiv.

Spotify

Apple Podcasts