Sökorden som ökat mest i populäritet på Hemnet

Under tidigare år har sökorden som ökat mest i popularitet speglat vad bostadsköparna drömmer om i sina framtida hem. Under 2022 och 2023 ser man dock nya behov bland köparna. Här är de 6 sökord som ökat mest i populäritet på Hemnet under 2023.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

År 2021 skvallrade sökorden som ökat mest i populäritet på Hemnet om vad bostadssökarna drömde om i sina blivande hem, som balkong, sjötomt och pool. Under 2022 var det andra behov som syntes, då sökord som skyddsrum, accept och vattenkraft ökat mest i populäritet. Under 2023 ser vi sökord som speglar det ekonomiska läget.

– Året på bostadsmarknaden har präglats av ökade kostnader generellt för hushållen vilket till viss del speglats i hur man söker bostäder, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Han fortsätter:

– En effekt av det som vi ser i vår data är en ökad efterfrågan på bostadsrätter i föreningar med god ekonomi. Det har ökat sökningar på skuldfria föreningar. Föreningar med god ekonomi har alltid varit efterfrågat men i dessa tider blir det extra tydligt.

Sökorden som ökat mest i populäritet på Hemnet 2023

1. Klädkammare (+43 procent)

2. Eldstad (+35 procent)

3. Skuldfri (+30 procent)

4. Karlatornet (+27 procent)

5. Inglasad (+24 proent)

6. Hyres (+22 procent)

*Siffrorna avser perioden januari till och med november. Jämförelsen är för samma period 2022.