Köparbarometern: Fler tror på stigande bopriser

37 procent av de tillfrågade köparna tror på stigande bostadspriser de kommande sex månaderna. Det visar Hemnets Köparbarometer för februari. Det är en ökning med 9 procentenheter sedan januari. En sådan ökning, från en månad till nästa, har inte setts sedan september 2020. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker

Andelen köpare som uppgav att de tror på sjunkande priser minskade samtidigt med 3 procentenheter. Från 22 procent i januari till 19 procent i februari. Sammantaget innebär det en nettosiffran (skillnaden mellan de som tror på stigande och sjunkande bostadspriser) på +17 procentenheter. En ökning med 12 procentenheter sedan förra månaden.

Andel köpare som tror på:

  • Stigande priser: 36,7 procent (27,8% föregående månad)
  • Sjunkande priser: 19,3 procent (22,1% föregående månad)
  • Oförändrade priser: 44,0 procent (50,1% föregående månad)

Här kan du läsa om januaris Köparbarometer.

Det är i Stockholm och Göteborg som tron på stigande priser är som starkast. Där uppgav nu i februari 42 respektive 43 procent av de tillfrågade köparna att de tror på stigande bostadspriser. 

– Sjunkande inflation och räntor samt en fortsatt motståndskraft i ekonomin bidrar nu till en prismässig optimism hos bostadsköparna. Historiskt har köparnas boprisförväntningar varit en bra indikator på hur priserna utvecklas och det är nu förväntat att vi får en starkare prisutveckling på bostadsmarknaden, kommenterar Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 088 respondenter mellan 1-4 februari.