Det ska du tänka på när du säljer din bostad 

Att sälja en bostad kan vara en jobbig process, men det finns saker man kan göra för att öka chanserna för en bra affär – även under en trög marknad. 

– När det är en tuffare marknad, då kan en färgsättning på en vägg vara avgörande för vilken känsla en köpare har när den går därifrån, säger mäklaren Robert Ljungström från Fastighetsbyrån Vasastan, till Dagens Nyheter. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

DN har pratat med mäklaren Robert Ljungström från Fastighetsbyrån Vasastan och Staffan Tell, Hemnets presstalesperson, hur man ska göra för att optimera sin bostadsförsäljning. 

Robert Ljungström menar att det är bra att kontakta en mäklare tidigt i processen. På så sätt kan de ge värdefulla tips på vad som behöver göras innan en eventuell fotografering. 

”Som att gå på en dejt”

– När det är en tuffare marknad, då kan en färgsättning på en vägg vara avgörande för vilken känsla en köpare har när den går därifrån. Det är lite som att gå på en dejt och det gäller att få köparen kär i lägenheten så att de verkligen vill bo där. Det är många köpare som faller bort när de inte får rätt känsla, så har vi inte riktigt haft det tidigare. 

Som säljare har man mycket att vinna på att kosta på sig renoveringar innan en försäljning. Det beror på att många köpare redan har maxat sina lånelöften, och därför inte har råd att finansiera en renovering på egen hand. Kan man som säljare ta den kostnaden har man en god chans att få igen investeringen vid en försäljning, menar Robert Ljungström. 

Viktigt med rätt mäklare 

Utöver fix i bostaden bör du välja rätt mäklare för din försäljning. Både Robert Ljungström och Staffan Tell tycker att man ska kolla på mäklarens tidigare försäljningar – och välja den mäklare som man känner störst förtroende för. 

– Att titta på mäklarens försäljningshistorik brukar kunna ge bra indikationer, men det är viktigt att ha ett förtroende och tillit till personen som ska sälja ens bostad. Man kan även gå på mäklarens visningar för att få en känsla av hur det är där, säger Staffan Tell. 

Hemnets presstalesperson Staffan Tell, och Robert Ljungström, mäklare på Fastighetsbyrån Vasastan.

De konstaterar även att det blivit svårare att få köpare och säljare att mötas på bostadsmarknaden. Därför bör de som planerar att sälja sin bostad vara beredda på att affären kan ta ett tag. 

Tre tips till dig som ska sälja din bostad: 

1. Köparen vill kunna se sig själv leva i bostaden, undvik därför att ha personliga föremål som exempelvis familjefoton framme. Det är bra om bostaden inför visning ser ut som den gjorde vid fototillfället. 

2. Vad kan fräschas upp eller åtgärdas innan du lägger ut din bostad till försäljning? Se över detaljer som möblering eller ommålning – mäklaren kan ofta ge dig handfasta tips. 

3. Om du ska sälja din bostadsrätt bör du sätta dig in i föreningens ekonomi. Köparnas intresse för ekonomi har ökat, därför kan det komma detaljerade frågor om föreningen. 

Källa: Staffan Tell, talesperson för Hemnet och Robert Ljungström, mäklare på Fastighetsbyrån Vasastan.