Lägre inflation än väntat – kan bli räntesänkning i vår

Den 14 mars kom nya inflationssiffror från SCB. Siffrorna visar på en tydlig nedgång av inflationen i februari. Nedgången var större än förväntat och mycket tyder nu på en räntesänkning från Riksbanken redan i maj. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

KPIF, som är det inflationsmått som Riksbanken framför allt följer, sjönk i februari till 2,5 procent. Att jämföra med 3,3 procent i januari och 2,9 procent som Riksbanken hade i sina prognoser. 

För bolånetagare, som de senaste åren fått kraftigt stigande räntekostnader, är utvecklingen positiv då det ökar chansen för en räntesänkning från Riksbanken i vår. Enligt många bedömare kommer inflationen att komma ner till inflationsmålet om 2 procent i början på sommaren. Och marknaden bedömer nu att det är 75 procents chans att Riksbankens första räntesänkning kommer redan i maj. 

Positivt för bostadsmarknaden

Ser man till bostadsmarknaden generellt är detta positiva nyheter. Många hushåll har under de senaste två åren avvaktat bostadsbyte till följd av det osäkra ekonomiska läget, trots ett behov eller en vilja att flytta vidare. Sannolikt kommer de ljusare ränteutsikterna, som kommer i takt med den sjunkande inflationen, leda till att fler av de som avvaktat nu vågar agera på sina flyttbehov. 

Nästa räntebesked från Riksbanken kommer den 27 mars.