Hälften av alla hus säljs under utgångspris

Under de senaste månaderna har husmarknaden på allvar piggnat till med stigande priser och en tydlig ökning i antal försäljningar. Samtidigt haröver hälften av alla husförsäljningar under 2024 sålts under utgångspriset, visar ny statistik från Hemnet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

I år har det hittills sålts 7 640 hus (radhus och villor). Av dessa har drygt 3 900 hus haft ett slutpris som är lägre än utgångspriset. Det är det högsta antalet husförsäljningar under utgångspriset som noterats under motsvarande månader sedan till 2013, eller så långt tillbaka Hemnet har en sammanhängande tidsserie. Andelen under utgångspris har dock minskat jämfört med i fjol. Då handlade det om 55 procent, hittills i år ligger det på 51 procent.

Att det överlag säljs fler hus nu är en del av förklaringen till det höga antalet försäljningar under utgångspriset. Den andra är att utgångspriserna inte fallit lika mycket som slutpriserna på husmarknaden. I februari låg genomsnittspriset på ett hus 14 procent lägre än under motsvarande månad 2022. Samtidigt har de genomsnittliga utgångspriserna bara backat med 4 procent under samma period. 

Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Inte ett tecken på köparens marknad

Det är i Södermanland, Kalmar och Skåne där flest hus säljs under utgångspriset. I dessa län har drygt 6 av 10 hus sålts för ett pris under utgångspriset hittills i år. Lägst andel sålda under utgångspriset var det i Västerbottens län där drygt en tredjedel (37 procent) sålts under utgångspriset hittills i år. 

– Detta är inte ett tecken på att det är köparens marknad eller att det är rea på bostäder. Det pris som betalas är inte nödvändigtvis lågt för att det sker under det satta utgångspriset, vilket är extra viktigt att tänka på som köpare på dagens marknad. Tendensen att hålla utgångspriset högt sker ofta i en marknad då säljaren inte förväntar sig lika många spekulanter eller lika hög aktivitet i budgivningen. Generellt sätts då ett relativt högt utgångspris samtidigt som säljaren ofta kan tänka sig acceptera en prisnivå lägre än utgångspriset. Detta är bra att ha med sig som köpare på dagens marknad och inte välja bort bostäder som har något högre utgångspris än vad man är villig att betala, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.