Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad – då kan den sänkas

Under onsdagen meddelade Riksbanken som väntat att man håller styrräntan oförändrad på 4 procent. Samtidigt öppnar man upp för en första sänkning redan i vår, och enligt många experter kan dagens besked tolkas som att sannolikheten för det nu ökat. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets talesperson.

Samtidigt som Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad justerar de nu ner räntebanan och öppnar tydligt upp för en räntesänkning i vår, kanske redan i maj. Enligt marknadens bedömning är det nu 50 procent chans för en första sänkning i maj. 

Med en styrränta på 4 procent har de större bankerna den senaste tiden haft en listränta för rörligt bolån på mellan 5 och 6 procent. För den med bolån på 3 miljoner kronor innebär en bolåneränta på 5 procent en månadsutgift före ränteavdrag på 12 500 kronor. En höjning på 0,25 procentenheter som vissa experter förutspått hade inneburit en ökad ränteutgift på 625 kronor per månad före skatteavdrag. 

Flera vågar agera

Det är snart två år sedan Riksbanken började höja styrräntan för att dämpa den stigande inflationen. Detta fick inte minst stora effekter på bostadsmarknaden. Ränteutgifterna har sedan dess stigit kraftigt för de flesta hushåll och köpkraften på bostadsmarknaden har minskat. Men de senaste månaderna har också bostadsmarknaden piggnat till. Fler vågar nu agera till följd av att räntesänkningarna närmar sig och med det har aktiviteten i form av fler försäljningar ökat. 

– Om nu räntan börjar sänkas till våren bör bankernas rörliga bolåneräntor också följa efter. För den med bolån är det viktigt att följa med i utvecklingen och se till att förhandla räntan med sin bank. Även till synes små förändringar av ens bolåneränta får stora effekter på de årliga ränteutgifterna. Att få ner sin ränta med 0,25 procentenheter minskar exempelvis räntekostnaden per år med 2500 kronor per miljon i bolån, säger Erik Holmberg, Hemnets talesperson.

Nästa räntebesked från Riksbanken kommer den 8 maj.