Köparbarometern: Fler tror på stigande bopriser – högsta nivån sen 2021

Prisförväntningarna bland bostadsköpare fortsatte att stärkas i april, visar Hemnets Köparbarometer. I Stockholm tror nu mer än varannan köpare på stigande priser. 

– Det är uppenbart hur viktig ränteförväntan är för prisutvecklingen, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Av de tillfrågade i Hemnets Köparbarometer i april svarade 45 procent att de tror på stigande bostadspriser de kommande sex månaderna. Det är en ökning 4 procentenheter, jämfört med motsvarande mätning i mars – och den högsta nivån sedan juni 2021. 

I Stockholm, där tron på stigande priser är starkast, tror nu mer än varannan (51 procent) köpare på stigande bostadspriser. 

Samtidigt minskade andelen köpare som tror på sjunkande priser. Från 15 procent i mars, till 12 procent i april. Det innebär sammantaget en nettosiffra, skillnaden mellan de som tror på stigande och sjunkande priser, på +32 procentenheter. Även det, den högsta nivån sedan juni 2021. 

Ränteförväntan påverkar prisutvecklingen 

– Både priser och prisförväntningar stiger nu tydligt på bostadsmarknaden. Samtidigt som den första räntesänkningen närmar sig. Det är uppenbart hur viktig ränteförväntan är för prisutvecklingen på bostadsmarknaden, snarare än den faktiska räntan, säger Erik Holmberg. 

Han menar vidare att det är stor sannolikhet att bostadspriserna fortsätter stiga under året, mot bakgrund av de höga prisförväntningarna och framtida räntesänkningar.

Andel köpare som tror på: 

Stigande priser: 44,7 procent (40,3% föregående månad)

Sjunkande priser: 12,4 procent (14,8% föregående månad)

Oförändrade priser: 42,9 procent (44,9% föregående månad)

Om Hemnets Köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostadspriserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.