Inflationen bromsar in – talar för räntesänkning redan i maj

Under fredagen kom nya inflationssiffror från SCB. Siffrorna visar på en tydlig nedgång av inflationen i mars. Inflationen fortsätter därmed att överraska på nedsidan och nu ökar sannolikheten för en räntesänkning från Riksbanken redan i maj. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

KPIF, som är det inflationsmått som Riksbanken framför allt följer, sjönk i mars till 2,2 procent. Det kan jämföras med 2,5 procent i februari, eller 2,7 procent som var det Riksbanken hade i sina prognoser. 

För bolånetagare, som de senaste åren fått kraftigt stigande räntekostnader, är utvecklingen positiv då det ökar chansen för en räntesänkning från Riksbanken i vår. Kanske redan i maj. Enligt många bedömare kommer inflationen att komma ner till inflationsmålet om 2 procent i början på sommaren. 

Tydliga pigghetstecken

För bostadsmarknaden generellt är detta också positiva nyheter. Många hushåll har under de senaste två åren avvaktat bostadsbyte till följd av det osäkra ekonomiska läget – trots ett behov eller vilja att flytta. Den sjunkande inflationen lär ge ljusare ränteutsikter. Det kommer sannolikt leda till att fler av de som avvaktar, vågar agera på sina flyttbehov. 

Bostadsmarknaden har också de senaste månaderna visat på tydliga pigghetstecken med stigande priser och ökat antal transaktioner. Sannolikt delvis som en effekt av ljusare ränteutsikter. 

Nästa räntebesked från Riksbanken kommer den 7 maj.